Hastereiser til Libya

Tidligere landslagsspiller i håndball, Alexander Buchmann (29), skal gi nødhjelp til ofre som er rammet av uroen i det nordafrikanske landet.

Saken oppdateres.

29-åringen kom hjem fra ferie natt til torsdag, og i morgentimene dukket det opp en melding på svareren med spørsmål om han kunne reise til Libya.

Én time senere var kofferten pakket, og når adressa.no snakker med Buchmann ved 15-tiden står han på Gardermoen klar til å reise. I første omgang vil gå reisen til Egypt og Alexandria, men om kort tid håper han å få tilgang til Libya fra øst.

Medisinsk hjelp

- Vi jobber med tilgangen. Jeg kan ikke si så veldig mye mer enn det. Men målet er å få satt opp fasiliteter for å gi medisinsk hjelp, sier Buchmann til adressa.no.

Buchmanns oppgaver i Libya vil blant annet bli å jobbe med logistikk, administrasjon og økonomi.

De ansatte i Leger uten grensen, som Buchmann jobber for, arbeider under et høyt sikkerhetsnivå. Organisasjonen er en nøytral medisinsk hjelpeorganisasjon som har som mål å redde liv og lindre nød i utsatte områder.

- Kaos

Selv synes Buchmann det er vanskelig å si noe om hva som venter i Libya, men han har fulgt med på den voldsomme uroen i landet de siste dagene.

Torsdag fortsatte blodbadet i landet og opprørerne har nå bedt FN, Frankrike, Italia og verdenssamfunnet om hjelp og beskyttelse mot diktatoren Muammar al-Gaddafi. Foreløpig er det ingen tegn til at han kommer til å gå av, som opprørerne krever.

- Det er ikke tvil om at det er kaos som råder der nede. Men jeg har vært i vanskelige områder før og det er godt å ha med seg den erfaringen, sier Buchmann.

Les om da Alexander Buchmann jobbet i Niger for Leger uten grenser.

Hvor lenge han blir der nede har han ingen formening om.

- Vi blir så lenge det er behov. Ideelt sett skulle vi ønsket at det ikke var behov for oss der nede, men så de trenger vår hjelp, blir vi der, sier Buchmann.

LES OGSÅ: Blodbad og kaos før Gaddafi faller

Flukt

Uroen i Libya har de siste dagene sendt tusenvis av mennesker på flukt.

Tallene på hvor mange som er drept i de siste dagene spriker, men ifølge demonstranter og regimemotstandere har flere hundre mennesker mistet livet.

 
På forsiden nå