Mangler medisiner, utstyr og helsepersonell

- Forbereder for verst tenkelige scenario, sier Alexander Buchmann i Leger uten grenser.

Saken oppdateres.

Alexander Buchmann (29) fra Trondheim ble spurt om å bistå Leger uten grenser (MSF) torsdag morgen, og noen timere senere var han klar for å dra til Libya.

Base i Egypt

Nå befinner trondheimsmannen seg i Alexandria i Egypt for han arbeider med å koordinere arbeidet med å få inn ressurser til det nordafrikanske landet.

- Jeg vil ikke dra inn de første dagene. Min rolle nå fra starten er å sette opp en base i Alexandria og jeg må bidra med å få inn medisin og utstyr, sier han på telefon til adressa.no.

- Hvis det på et tidspunkt blir naturlig å dra inn, så gjør jeg det, sier han.LES MER. - Tusener drept i LibyaFor øyeblikket har Leger uten grenser fått inn et team bestående av åtte personer (to egyptere og resten europeere) til Benghazi, den nest største byen i landet. De ankom byen fredag. Her skal opprørerne ha fått kontroll over byen ved å slå seg sammen med deler av hæren.

- Rapportene fra teamet er at medisinske fasilitene er av høy standard, men det er mangel på utstyr, og medisiner. Vi arbeider med å få inn det, sier Buchmann.

Helsepersonell flykter

Allerede i morgen skal Leger uten grenser forsøke å få inn forsyninger i landet som er i fullt kaos etter blodige opprør i flere byer. Buchmann har stor tro på at de skal klare å få inn medisinsk materiell som er sårt tiltrengt.

- Mandag vil vi forsøke å få inn et nytt team med kirurger. Den første evalueringen av sykehusene i Benghazi avdekket at vi må få ordnet flere operasjonsmuligheter.

- I Benghazi så er de på ingen måte forberedt på en forverring av situasjonen. Hvis det bryter ut krig, og det blir angrep fra sjø og luft, så får man et stort problem. Det sies at lokalt helsepersonell har flyktet, og blant annet skal det mangle 700 sykepleiere. Vi forbereder oss for en verst tenkelig situasjon, forteller Buchmann.

Leger nektet innreise

Flere andre team står klare til å rykke inn, men blir nektet innreise til Libya, opplyser Leger uten grenser i en pressemelding.

– Alt tyder på at situasjonen for de sårede er kritisk, sier Arjan Hehenkamp, som leder Leger Uten Grensers hjelpeinnsats i Libya.

– Vi samarbeider med lokalt helsepersonell for å behandle mennesker som er blitt skadd i opptøyene de siste dagene. Det er uakseptabelt at hjelpen ikke når fram til dem som trenger det, sier Hehenkamp.LES MER: Gaddafi vil bevæpne folketPå grunn av den alvorlige sikkerhetssituasjonen er det tilnærmet umulig å ta seg inn til hovedstaden Tripoli.

- Jeg tror behovet er enda mer prekært der, men det er vanskelig å få evaluert behovet. Det er jo spesielt områdene rundt hovedstaten som har vært utsatt det siste døgnet, sier Buchmann.

Før han engasjerte seg i Leger uten grenser var han en kjent håndballspiller, og har blant annet spilt for landslaget.

Sender grunnlegger

Informasjonsrådgiver Borghild Berge i Leger uten grenser Norge opplyser at kirurg Morten Rostrup er i team som vil prøve å komme seg inn fra tunisisk side mandag.

- Den infoen vi har fått, tyder på at det er et stort behov for legehjelp. Men vi er bekymret dersom hjelpen ikke kommer frem, sier hun.LES MER: - Vær så snill, redd LibyaLES MER: Obama: - Gaddafi bør gå nåDen norske legen Morten Rostrup var en av grunnleggerne for Leger uten grenser i Norge i 1996 og har også vært internasjonal president fra 2000 til 2003. Han har jobbet i katastrofeområder siden midten av 1990-tallet, og bidro også med sin ekspertise under jordskjelvet i Haiti.

 
 
 
På forsiden nå