- Vil gi medisinsk hjelp

Alexander Buchmann er inne i krigsherjede Libya.

Saken oppdateres.

På Kreta har norske jagerflygere i flere dager ventet på ordre om å slippe bomber over Muammar Gaddafis styrker. Like etter klokken 12.00 torsdag tok to av F-16-flyene av med nesen vendt mot Libya.

Samtidig, i den østlige delen av Libya kjører Alexander Buchmann landeveien inn fra den egyptiske grensa for å gi humanitær hjelp til konfliktens ofre. Sammen med kollegene i Leger uten grenser skal han ta seg frem mot den krigsherjede byen Benghazi så fort det lar seg gjøre.

LES OGSÅ: Kriger for status og respekt

- Den humanitære situasjonen der er ikke så veldig prekær, har vi hørt. I byene rundt er det verre og i Misrata er det veldig, veldig alvorlig, sier han på telefon til adressa.no.

Uklar sikkerhetssituasjon

Den siste tiden har han oppholdt seg i Alexandria i Egypt i påvente av å kunne reise inn i Libya. Kolleger i Benghazi har daglig rapportert om dødsfall. Samtidig skal lokalt helsepersonell flyktet og det skal mangle 700 sykepleiere.

Buchmann jobber med logistikk for Leger uten grenser. Den siste tiden har han oppholdt seg i Alexandria i Egypt i påvente av å kunne reise inn i Libya. Kolleger i Benghazi har daglig rapportert om dødsfall.

29-åringen spilte 61 A-landskamper i håndball for Norge, men la opp etter en skade. I løpet av det siste året har Buchmann deltatt i humanitære operasjoner i Mali, Pakistan og Kongo. Forholdene der har ikke vært gode, men i dag reiser han inn i et land hvor bombene faller daglig. Aktiviteten har vært høy rundt Misrata hvor vestlige luftstyrker har blitt satt inn for å hindre regjeringsstyrkenes angrep. Byen, hvor opprørerne står sterkt, har vært under beleiring i ukevis. Det skal være et desperat behov for hjelp.

- Det jobbes hardt med å skaffe oss tilgang dit så vi kan gi medisinsk behandling. Sikkerheten er det vanskelig å si noe konkret om. Den endrer seg hele tiden, noe som gjør det vanskelig. Vi vet heller ikke hva som fungerer av kommunikasjon i Libya, sier han.

BBC beskrev situasjonen i Misrata som desperat allerede for noen dager siden.

– Legene og sykehuspersonellet er fullstendig utslitt. Flere kommer ikke engang frem på grunn av snikskyttere og tanks, sier en lege til det britiske mediehuset.

Hundretusenvis har flyktet

De siste dagene har 29-åringen tilbrakt med forberedelser på egyptisk side av grenseovergangen nær Salloum. Buchmann har ventet på en forsyning med medisiner og utstyr. I Libya vil følget først ta seg frem til Umm'Saad. Siden begynnelsen av mars har over to hundre tusen flyktet ut av landet.

- Vi har hørt om en del flyktningbevegelser mot grensa, sier Buchmann.

I går var imidlertid situasjonen på grenseovergangen relativt rolig. 29-åringen har blitt møtt av historier om at folk som flyktet fra Muammar Gaddafis regime skal ha vendt tilbake til Libya da det ble kjent at FNs sikkerhetsråds resolusjon 1973 skulle iverksettes med alliert bombing av strategiske mål i landet.

Nordmann kidnappet

Andre steder i Libya har flere journalister blitt bortført, blant dem den norske kameramannen Ammar al-Hamdan. Det har også versert rykter om at Gaddafi skal ha satt en pris på kidnappingsofre som har statsborgerskap i et av koalisjonslandene.

- De ryktene har jeg også hørt. Det er klart man blir bekymret når vestlige har blitt en egen gruppe og et mål. Ingen vil sette seg selv i en situasjon hvor man risikerer å bli kidnappet, sier Buchmann.

 
På forsiden nå