Oberstløytnant Siri Skare drept i Afghanistan

Oberstløytnant Siri Skare ble drept i et angrep på FN-kontoret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag.

Saken oppdateres.

Lørdag er det varslet nye aksjoner i Maimana, der flere hundre norske soldater befinner seg.

Sent fredag kveld ble det bekreftet at det var 53 år gamle Siri Skare som var den norske offiseren som ble drept fredag ettermiddag. Tolv mennesker ble drept i angrepet, sju av dem FN-ansatte.

– Det er med stor sorg vi har mottatt denne beskjeden, sa en dypt preget forsvarsminister Grete Faremo, da hun møtte pressen fredag kveld.

Faremo betegner fredagens angrep som en forferdelig hendelse.– Høyt respektert

– Hun var en høyt respektert offiser, sa Haga Lunde, generalmajor og nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Siri Skare tjenestegjorde i FNs støtteoppdrag i Afghanistan (UNAMA), hvor hun arbeidet som militærrådgiver.

53-åringen hadde bakgrunn fra Luftforsvaret og var Norges første kvinnelige militærflyger. Skare var gift og etterlater seg ett barn. Skare var bosatt i Oslo, men er ifølge Åndalsnes avis oppvokst i Møre og Romsdal.

– Våre tanker og vår medfølelse går til de pårørende og etterlatte, sa Faremo.Tiende norske dødsfall

Siri Skare er den tiende norske soldaten som blir drept i Afghanistan og den første norske kvinnen som blir drept i tjeneste i landet.

Forsvarsministeren sa fredag at angrepet mot FN ikke bare er et slag mot FN og det internasjonale samfunnets innsats i landet, men også et angrep på den afghanske befolkningens fremtid.

– FN er svært viktig for utviklingen i Afghanistan, påpekte Faremo. Angrepet får imidlertid ingen konsekvenser for den norske ISAF-styrken i landet, utover at sikkerheten nå skjerpes rundt alle de norske soldatene.– Stormet FN-kontor

Det var fredag formiddag at en folkemengde stormet FN-bygningen i Mazar-i-Sharif. Aksjonen skjedde i etterkant av en demonstrasjon der det ble protestert mot en koranbrenning som ble gjennomført i USA i forrige uke.

Det var under stormingen av hovedkvarteret at den norske offiseren ble drept. Ifølge Forsvaret er det ingen opplysninger som tyder på at andre nordmenn ble rammet av fredagens angrep.

Men en 33-årig svensk jurist er blant de drepte, ifølge svenske myndigheter. Joakim Dungel har tidligere arbeidet ved blant annet krigsforbryterdomstolene i Haag for det tidligere Jugoslavia og Rwanda.– Sju drepte

FN har bekreftet at sju ansatte ble drept under angrepet.

– Tre internasjonale UNAMA-ansatte ble drept og fire utenlandske sikkerhetsvakter ble drept, sier Dan McNorton, talsmann for FNs Afghanistan operasjon.

Ifølge guvernør Atta Mohammad Noor i provinsen Balkh ble fem demonstranter også drept i angrepet. I tillegg er 20 personer såret og like mange arrestert, ifølge guvernøren.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har Taliban tatt på seg skylden for angrepet, men dette er ikke bekreftet.

Taliban har ikke kommentert angrepet på sine nettsider, noe de vanligvis gjør.– Nye demonstrasjoner

Det var fredag ettermiddag en svært uoversiktlig situasjon som rådet i Mazar-i-Sharif, ifølge Haga Lunde.

De norske styrkene i Afghanistan har nå skjerpet sikkerheten og beredskapen i sine leire. Blant annet er mer intensivt vakthold iverksatt, opplyser pressetalsmann Petter Lindqvist til NTB.

Ifølge Haga Lunde er det lørdag varslet nye demonstrasjoner i Afghanistan, blant annet i Maimana, der flere hundre norske soldater befinner seg.Angrer ikke

Den amerikanske pastoren som med sin Koran-brenning forårsaket fredagens demonstasjon i Mazar-i-Sharif, Terry Jones, angrer ikke.

– Vi er svært oppskaket over denne nyheten, men vi føler oss ikke ansvarlige for det som skjedde, sier Jones.

Pastor Jones ledet an under brenningen av muslimenes hellige bok ved Dove World Outreach Center i Florida, til tross for gjentatte advarsler om at en slik aksjon kunne sette livene til amerikanske soldater og andre i Afghanistan i fare.

Han tar likevel ingen selvkritikk etter fredagens angrep mot FN-kontoret i Mazar-i-Sharif.

– Radikale elementer innen islam bruker det som unnskyldning for å fremme sine voldelige aktiviteter, sier pastoren.

 
På forsiden nå