- Høyreradikal terror bør ikke overraske

København (NTB-Ritzau): Det burde ikke overraske at den antatte gjerningsmannen er norsk og at terrorsaken kan vise seg å ha høyreekstreme elementer, mener en dansk ekspert på høyreradikale miljøer.

Saken oppdateres.

- Mange høyreradikale grupper har begått forskjellige former for drap og terror i etterkrigstidens Europa, sier den danske eksperten Rene Karpantschof til det danske nyhetsbyrået Ritzau.


Han mener det er klare motiver som går igjen når det dreier seg om høyreradikal terror.


- Motivene har vært at vårt folk og kultur helt eksistensielt er truet av tilintetgjørelse på grunn av landsforræderske politikere. De ødelegger nasjonene - den danske, den norske - ved europeisk integrasjon. Men først og fremst gjennom utlendingspolitikken, sier han om høyreekstremes argumentasjon.


- Tankegangen oppsto på 80-tallet, da vi fikk en ny type høyrefløy. Det var snakk om et verdensbilde som inneholder motstandskamp og borgerkrig, og den tankegangen finner du stadig flere steder, sier Karpantschof.


Han sier høyreradikal vold i Danmark typisk har vært rettet mot innvandrere eller asylsentre, ikke mot brede lag av befolkningen, slik det skjedde i Norge. (©NTB)


På forsiden nå