Vil endre europakartet etter den arabiske våren

Oslo (NTB): Når Tunisia nå har gjennomført sitt første demokratiske valg, åpner Thorbjørn Jagland for å slippe landet inn i varmen i Europarådet, skriver Ny Tid.

Saken oppdateres.

Generalsekretær Thorbjørn Jagland mener ikke bare at Tunisia bør kunne bli medlem av Europarådet, men også at landet kan få en EØS-lignende avtale med EU, skriver ukemagasinet Ny Tid i sin utgave fredag.


– Jeg mener Europarådet, som har utviklet seg til å bli en paneuropeisk organisasjon, vil være særlig egnet til å jobbe for endring i Tunisia, sier Jagland, få dager etter at Tunisia gjennomførte sitt første demokratiske valg.


– Europarådet vil bruke sin ekspertise med utforming av gode juridiske ordninger, med oppbygningen av demokrati og bevaring av menneskerettigheter, samt å sikre mer økonomisk og sosial likhet, sier Jagland.


Også politikere i Europaparlamentet ønsker å inkludere Tunisia tettere i et europeisk fellesskap etter revolusjonen der landets president gjennom 23 år, Zine al-Abidine Ben Ali, ble tvunget til å gå av i januar.


– Tunisia er det mest utdannede og åpne landet i Nord-Afrika. Vi bør undersøke om de bør bli medlemmer i EFTA-gruppen, med samme rettigheter som Norge og Island, skrev lederen for de liberale partiene i Europaparlamentet (ALDE-gruppen), Guy Verhofstadt, 14. oktober. (©NTB)


På forsiden nå