– Drapsliste med 88 navn funnet i Tyskland

Tysk politi skal ha funnet en drapsliste med 88 navn fra den nå avslørte nazicellen som nylig ble avslørt.

Saken oppdateres.

Det var tabloidavisen Bild som onsdag skrev om navnelisten. I tillegg til tyrkere og andre innvandrere skal også tyske politikere stå på listen.

Blant dem er CSU-representanten Hans-Peter Uhl og den grønne politikeren Jerzy Montag. Listen stammer fra 2005, ifølge Bild.

Uhl og Montag er begge fra München-området og ansvarlige for politi og indre sikkerhet i Forbundsdagen.

Tallet 88 er en gjenganger i nazikretser. Tallet 8 står for den åttende bokstaven i alfabetet: H. 88 står for HH, eller Heil Hitler, den tradisjonelle nazihilsenen i Tyskland og okkuperte områder under nazidiktaturet og andre verdenskrig.

Innrømmer feil

Den nå arresterte mannen Holger G., som mistenkes for å ha bistått tre kjente medlemmene av den nazistiske terrorgruppen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund), skal allerede i 1999 ha blitt overvåket etter henvendelse fra overvåkingspolitiet BfV i delstaten Thüringen, opplyste sjefen for BfV, Hans Wargel, i Hannover onsdag.

Men opplysningene om samarbeidet hans med de tre drapsmistenkte nazistene i Thüringen ble ikke lagret, og Holger G. ble bare registrert som mulig sympatisør med de høyreekstreme, opplyste Wargel ifølge tyske medier.

Avviser samarbeid

Tysklands fungerende riksadvokat Rainer Griesbaum sier samtidig at det ikke finnes grunnlag for å mistenke noe samarbeid mellom de to arresterte drapsmistenkte Beate Zschäfe fra NSU og Holger G. og BfV.

– Vi har ikke holdepunkter som støtter denne påstanden, sier Griesbaum til avisen Badische Neueste Nachrichten i Karlsruhe.

En tjenestemann i BfV skal ha vært til stede på en kafé der ett av nazidrapene ble begått i Kassel i 2006, uten å melde seg for etterforskerne før etter ti dager. Han skal også ha vært i nærheten av åstedet ved fem av de øvrige ni drapene, ifølge Bild.

Register

Tysklands innenriksminister Hans-Peter Friedrich sier til avisen Süddeutsche Zeitung at han ønsker å opprette et sentralt register over farlige høyreekstremister. Til nå har slike arkiver bare vært laget for de enkelte delstatene.

Den eneste gjenlevende av de tre fra terrorgruppen NSU, Beate Zschäpe, har lovet å komme med en omfattende forklaring til politiet, ifølge avisen Stuttgarter Nachrichten.

– Hun vil fortelle det hun vet, og rådfører seg derfor nå med sin forsvarer, sier en etterforsker til avisen.

Selvmord

De to andre som helt sikkert tilhørte den nazistiske terrorcellen, Uwe Böhnhardt og Uwe Mundlos, er døde etter at de fredag skal ha begått selvmord.

Det er mistanke om at drapscellen har hatt flere medhjelpere.

Kringkastingen ARD melder at gruppen også hadde en medhjelper i delstaten Sachsen, mens medlemmer av kontrollutvalget i Forbundsdagen skal ha sagt at gruppen muligens har hatt langt flere medvirkende enn det som er kjent hittil, ifølge Berliner Zeitung,

Forbud

Spørsmålet om å forby Tysklands største høyreekstreme partiet NPD er på dagsordenen igjen etter at Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU vedtok å vurdere spørsmålet på landsmøtets siste dag tirsdag.

Også opposisjonen har tatt til orde for en ny vurdering av forbud. Et forsøk på å forby partiet ble avvist av Tysklands øverste domstol, grunnlovsdomstolen i Karlsruhe, i 2003.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå