Nå venter vi bare på Jens

Trønderekspedisjonen rakk frem til 100-årsmarkeringen av Amundsens ankomst til polpunktet.

  Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

- Polpunktet har bare vokst i størrelse for hvert skritt vi har tatt i riktig retning. Nå ligger vi på vent ved det norske samlingspunktet, sier Jan Ivar Sandnes til adressa.no via satellittelefon.

LES OGSÅ: - Neste tur blir til Hawaii

Sandnes har siden 5. desember gått mot Sydpolen sammen med fem andre trøndere fra Snåsa, Verdal, Trondheim og Orkdal.

Kommer frem i tide

Flere norske ekspedisjoner har tatt seg frem gjennom isødet for å rekke hundreårsmarkeringen av Roald Amundsens historiske ankomst på polpunktet. Flere av disse brøt imidlertid i går, skriver NTB. Med for langt igjen og temperaturer ned mot førti minus ble ekspedisjonene fløyet de siste milene inn til Sydpolen.

- Etter seks ukers vanvittig slit, er det en uviktig detalj at vi flys inn de siste 80 kilometrene, sier Jan-Gunnar Winther til Aftenposten.

SE OGSÅ: Her lander Stoltenberg på Sydpolen

Trønderne kommer imidlertid frem i tide. De har hatt god sikt og har kunnet se polpunktet fra 20 kilometer unna i løpet av den siste dagen. I løpet av den siste etappen har det fløyet flere transportfly over hodet på dem, på vei inn med forsyninger og utstyr til markeringen.

- Nå er vi så nære målet og det kribler i kroppen av spenning og eventyrlyst. Det er rart å tenke på at når Roald Amundsen gikk her for 100 år siden så var det ingenting å se, mens vi kan se en fullt utbygd base med egen flystripe, sier Sandnes.

Venter på Jens

Ekspedisjonen går i regi av trønderfirmaet Norsk Navigasjon og guides av den ekstremt erfarne polfareren Børge Ousland og verdalingen Bengt Egil Rotmo. Statsminister Jens Stoltenberg landet på polpunktet mandag. Det er ventet at han skal feire med de norske ekspedisjonene i dag.

- Det er uutholdelig å vente når man er så nær, men vi er satt på vent for å komme rett inn i jubileumsfeiringa. Vi regner med å få besøk av statsministeren, sier Sandnes.

LES TRØNDEREKSPEDISJONENS BLOGG

Alle deltakerne rapporteres å være i god form. De siste dagene har gruppen hatt stabilt sommervær. Det betyr sol, vind og rundt trettifem minusgrader.

Adressa.no har fulgt trønderekspedisjonen:

27. november: Trøndere på vei mot Sydpolen

1. desember: Hadde med for mye klær til Sydpolen

4. desember: «Som en fantastisk vinterdag hjemme i Snåsafjella»

8. desember: - Neste tur blir til Hawaii

 
    
      (Foto: PRIVAT)

  Foto: PRIVAT

 
 
    
      (Foto: PRIVAT)

  Foto: PRIVAT

På forsiden nå