Drapsdømte stakk av mens vaktene var på ferie

Feriedager gjorde det enklere for Osman Omer Osman å rømme fra fengselet i Nord-Irak.

Saken oppdateres.

Lørdag morgen rømte elleve innsatte ved Zirga-fengselet i Nord-Irak etter å ha gravd en 80 meter lang tunnel.

- De forsvant natt til lørdag. Flukten skjedde under ferieavvikling hvor mesteparten av fengselets vakter var på ferie. Dette gjorde det lettere for fangene å slippe unna, sier Jamal Hamadani til National Iraqi News Agency.

LES OGSÅ: Drapsdømte Osman har rømt fra fengsel

Osman Omer Osman, som egentlig heter Faraidun Latif Sharif, var blant de elleve fangene som nå er på frifot. Han er dømt for å ha drept Namsos-kvinnen Marita Strøm på en ferietur til Nord-Irak i 2004. De giftet seg i 1999, og fikk tre barn sammen. To av barna var vitne til at moren ble drept.

- Vakter på ferie

Jamal Hamadani er folkevalgt for partiet Kurdisk allianse i det kurdiske parlamentet. Ifølge ham vil det bli opprettet en kommisjon som skal undersøke omstendighetene rundt de 11 fangenes spektakulære flukt fra fengselet.

– Dette måtte ha vært nøye planlagt, sier han til det irakiske nyhetsbyrået.

Etter at flukten ble oppdaget ble det satt i gang en klappjakt på fangene. Så langt er ingen pågrepet. Myndighetene har gått ut med bilder og navn i media.

De elleve er dømt for ulike lovbrudd. Det skal imidlertid være en overvekt av menn som har dødsdommer hengende over seg for alvorlige forhold som drap.

- Nytt slag for oss

Marita Strøms ene søster, Unni Strøm, fikk sjokkbeskjeden sent søndag kveld av hadde de nylig fått den dramatiske beskjeden via barnas advokat, Endre Gansmo Lysø.

- Vi har sluttet å bli sjokkerte, men det er klart at en slik beskjed er et nytt slag for oss. Den ripper opp i gamle minner fra en vond tid. Nå kommer vi til å se oss over skulderen og være redde, sa Unni Strøm til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Varsler barna om rømmingen

Advokat Brynjar Meling har ikke hatt kontakt med sin klient siden før jul i forbindelse med at Osman ville anke avgjørelsen i Namdal tingrett. Osman har gjort krav på livsforsikringssummen på om lag en million kroner etter avdøde Marita Strøm.

LES MER: - Jeg ville rømt selv

I oktober i fjor bestemte Namdal tingrett at forsikringspengene skulle gå til parets tre mindreårige døtre i Namsos. Men Osman anket avgjørelsen inn for Frostating lagmannsrett.

 
På forsiden nå