- Lær av franske bønder

STJØRDAL: Trønderske bønder bør gjøre som sine franske kolleger: Ta tilbake matvareforedlingen, og fortell forbrukerne mer om maten de kjøper. Det tjener begge parter på.

Saken oppdateres.

Det er noe av hovedhensikten for småskalaprosjektet som drives i regi av Mære landbruksskole. Mandag inviterer skolen til temadag om matkultur og opprinnelsesmerking.

Einar Alme kommer helt fra Norges Eksportråds kontor i Paris for å fortelle om hvordan franskmennene gjør det. Cognac og roquefort er bare to eksempler på hvordan produkter fra bestemte franske områder har fått et kvalitetsstempel takket være iøynefallende opprinnelsesmerking.

Merking

Kommer vi kanskje dithen at «Inderøy» eller «Verdal» rett og slett blir navnet på lekre oster og kjøttprodukter?

- En måte å møte utfordringene som norsk landbruk står overfor, er å bringe verdiskapningen tilbake til gården. Da er småskalaproduksjon og opprinnelsesmerking av matvarene en veldig spennende løsning. Stadig flere forbrukere vil gjerne ha mangfold og mer spesiell mat, og de vil vite mer om hvor og hvordan maten er laget. Nærkontakten med forbrukerne blir bare viktigere etterhvert, sier Rita Backer Natvig, som leder småskalaprosjektet på Mære.

Mesterkokk

En del trønderske bønder har allerede kommet godt i gang med spesialprodukter med foredling av melk, kjøtt, mel, bær og urter. Men Backer Natvig sier at langt flere kan følge etter.

Under kurset skal mesterkokk Olemann Heggem si hva han mener om trøndersk matkultur. Et historisk tilbakeblikk på landsdelens matkultur blir det også, mens tre produsenter skal fortelle om hvordan de driver sin småskalaproduksjon.

På forsiden nå