Du brune glitrende . . .

Rita Ottervik får i dag virkelig prøvd seg som ordfører: På rådhusplassen midt i Hamburg skal hun tenne et brunt og nesten nålløst juletre fra Trondheim.

Saken oppdateres.

Den bedrøvelige julegaven fra trønderske skoger har allerede fått mye oppmerksomhet i tysk presse. Hamburg-utgaven til Bild-Zeitung hadde et stort oppslag på første side i går og fortsetter med et nytt i dag. Også Hamburger Abendblatt følger saken tett:

Råttent og døende

Begge aviser referer en tysk skogekspert som mener at treet må ha vært råttent og døende allerede under hogging - og at det snart ville ha falt over ende av seg selv. Mosen på stammen er etter ekspertens mening et bevis på treets elendige kvalitet.- Denne eksperten kan umulig ha særlig greie på grantrær. Her i landet vokser mose også på friske trær. Dette treet var i alle fall grønt og friskt under hogging for 14 dager siden, sier skogforvalter Ole Johan Sætre i Trondheim kommune. Han var selv til stede under fellingen ved Solbakken skole den 13. november. Transporten inn til Fiborgtangen i Skogn og ombordlastingen i et containerskip, gikk også etter alle kunstens regler.

- Full storm i Nordsjøen kan være en forklaring på skadene som er oppstått. Barnåler tåler dårlig vasking i salt sjøvann. Men noe kan også ha skjedd etter ankomsten til Hamburg, sier skogforvalteren. Først mandag i denne uken fikk han beskjed om at treet var i så dårlig forfatning at det neppe kan oppfattes som noen god Norges-reklame.

Gruer seg ikke

Sætres tyske kolleger har rapportert om et tre som er tørt på de nederste grenene og på den ene siden. Skadene kan også tyde på at treet har vært slept langs bakken.- Vi vet at treet var framme i Hamburg forrige mandag. Hadde vi fått beskjed om skadene straks, kunne vi ha skaffet et nytt. Nå rekker vi dessverre ikke det, sier Sætre. Han skal stå ved ordførerens side under dagens julegrantenning.

- Vi skal stå med rak rygg og hevet hode. Treet var flott da vi sendte det. Vi skal selvfølgelig beklage skadene fra transporten. Vi vil også gjøre hva vi kan for å hindre lignende skader i fremtiden, sier Sætre. Han synes det er leit at ordføreren får en slik debut som julegrantenner. .

I sju år har Trondheim sendt fine trær til rådhusplassen i Hamburg. I år begynte klagene å strømme inn via telefon og e-post tidlig denne uken. Journalist Peter Amenda i Bild-Zeitung bekrefter at treet ser forferdelig ut:

- Alle som ser det reagerer. De synes det er ille at Peer Gynts eget land ikke har bedre juletrær enn dette å by på. Treet er brunt og tørt og mangler nesten alle nålene, sier journalisten som følger opp med et nytt førstesideoppslag i Hamburg-utgaven av Bild-Zeitung i dag. Denne utgaven alene har et opplag på 500 000!

Også den norske ambassaden i Berlin har hatt flere henvendelser om årets juletreskandale i Hamburg. Men ambassaden har ingen mulighet til å gripe inn. Dårlig Norges-reklame setter man uansett ikke pris på, sier ambassadesekretær Laila Stenseng.

Tidligere uhell

Også tidligere år har juletrærne fra Trondheim til Hamburg, Newcastle, Grimsby og Amsterdam vært utsatt for uhell. Men nesten alltid har skadene oppstått så tidlig at giveren har rukket å skaffe erstatning. Det skjedde ikke i Amsterdam i 1992. Da reagerte byens befolkning så sterkt på det pjuskete treet fra Trondheim at det ble byttet ut. I 1998 knakk juletreet til Amsterdam midt på under omlasting i Ålesund. Toppen på tre nummer to knakk også - før endelig tre nummer tre kom frem til byen i fin form.Flere festet frisk granbar på det knusk tørre treet. Foto: Stefan Hesse 

Flere festet frisk granbar på det knusk tørre treet. Foto: Stefan Hesse 

Dette tørre og brune treet skaper ikke god julestemning i Hamburg, sier journalist Peter Amenda i Bild-Zeitung. I dag står ordfører Rita Ottervik fra Trondheim for den høytidelige tenningen. Foto: Meike Wirse 

Dette tørre og brune treet skaper ikke god julestemning i Hamburg, sier journalist Peter Amenda i Bild-Zeitung. I dag står ordfører Rita Ottervik fra Trondheim for den høytidelige tenningen. Foto: Meike Wirse 

På forsiden nå