Sjokkvideo før valget i Iran

Fire dager før presidentvalget i Iran bruker eksil-iranere i Trondheim en smuglet film med tre offentlige hengninger for å markere de grove brudd på menneskerettighetene som det islamistiske regimet står bak.

Saken oppdateres.

De aller fleste opposisjonsgruppene i landet vil trolig boikotte presidentvalget 17. juni. De mest framtredende motstanderne av regimet til ayatolla Ali Khamenei mener det har minimal betydning for landets framtid hvem som blir president, all den tid Khamenei har vist at han uansett trekker i alle tråder.

Viser hengninger

Iransk motstandsbevegelse har smuglet ut et videopptak som viser den offentlige henrettelsen av tre navngitte unge menn. Ifølge filmen, som Adresseavisen fikk tilgang til i går, ble de tre dømt for utroskap i byen Khorramabad i Vest-Iran i august 2004. Dødsstraffen skulle egentlig fullbyrdes ved å binde mennene på hender og føtter, for så å putte dem i hver sin sekk og kaste dem ned fra bønnetårnet til den lokale moskeen.

En høyere rettsinstans besluttet at de tre skulle henges til skrekk og advarsel, i hver sin del av byen. Det rystende videopptaket viser sikkerhetspoliti som forbereder begivenheten ved å kjøre inn en heisekran med en hengeløkke i enden, som legges om halsen på en mann med bind for øynene. Han ber desperat om å få se folkemengden som har samlet seg for å se ham dø, men etter et par minutter med ordveksling er det slutt. Da en mullah har lest opp dommen over høyttaleranlegget, heises kranarmen opp, og mannen blir hengende livløs tre-fire meter over bakken etter en periode med spasmer og dødskrampe.

Politiet roper islamistiske slagord, uten at den frammøtte lokalbefolkningen følger opp dødsstraff-hyllesten.

Groteske dommer

- Disse mennene var ikke opposisjonelle. Da hadde henrettelsene vært mye verre, sier Beroz Omid.

Trondheims-tannlegen er på vegne av Iranske akademikeres forening aktiv i arbeidet med å spre informasjon om tilstandene i sitt gamle hjemland, der han selv ble arrestert første gang som 15-åring, da han protesterte mot nedleggelse av universitetene i Iran.

Omid skildrer også en fersk dom der en 28-åring fikk skåret ut begge øynene etter at han var involvert i en ulykke der en annen person ble blind, og en ett år gammel sak som medførte henrettelse for en 19 år gammel gutt fordi han ble tatt for å drikke alkohol for tredje gang. Dette på toppen av forfølgelsen av alle elementer som er ubehagelige for det totalitære regimet.

- Meningsløst valg

- Valget i neste uke spiller ingen rolle. Den virkelige opposisjonen blir drept, torturert eller tvunget på flukt. President Khatami har ikke klart å reformere noe, siden ayatollaen kontrollerer alle sentrale instanser. Men selv om presidenten nesten ikke har makt, er ikke engang det valget demokratisk. Bare åtte kandidater ble godkjent av de religiøse overhodene, blant over tusen som stilte, sier eksil-iraneren.

Ifølge ham vil flere moderate organisasjoner som deltok i valgprosessen forrige gang nå gå til boikott, sammen med resten av Khamenei-motstanderne. Trondhjemmeren kritiserer de store EU-landene for å føre en forsonende strategi overfor regimet.

- Det viktigste er at mennesker både i Iran og i utlandet får vite at folk flest ikke tror på dette systemet. Spesielt unge folk vil ha et demokratisk flerpartisystem der religion ikke har noe med staten å gjøre, mener Omid.

Han viser til de få lyspunktene i landet, blant annet at viljen til å demonstrere mot menneskerettighets-bruddene ser ut til å øke blant studenter og arbeidere, på tross av svært voldelig håndtering av protestene fra myndighetenes side.

Den groteske amatørvideoen vil bli vist for første gang offentlig i Norge på en pressekonferanse i NTNU Realfagbygget i ettermiddag. Videoen vil også bli forsøkt vist i Stortinget.

 
        
            (Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT)

  Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT

På forsiden nå