Trøndersk fiasko i barte-VM

Hardt å være trøndersk hverdagsbart under barte-VM i Berlin i helga.

Saken oppdateres.

- Det heter ikke bart, det heter mustasje!

Munnen til Ole Skibnes beveger seg under barten. Du kan se at den krummer seg når han uttaler mu-sta-sje. Det er ikke lenge til de 240 deltakerne i barte-, unnskyld, mustasje-VM skal vise seg fram på scenen. Vi er i et selskapslokale i utkanten av Berlin. De fleste er kledd for finere selskap og har mer hår på undersiden enn på oversiden av hodet. Mange ser ut som keisere og nærmere 80 prosent av deltakerne er tyske.

Ole Skibnes fra Trondheim er en smule betenkt.

- Jeg vet ikke hva juryen vil si. Vi er jordnære deltakere og har mustasjer som kan brukes i 2005. Det er masse klovner her. Mye sære og spesielle folk. Vi kan leve i samfunnet ellers, men de andre har litt problemer!

Munnen under mustasjen til Ole Skibnes ler. Om en stund skal barten vises fram for juryen. Bare ett av jurymedlemmene har mye hår i ansiktet. De fleste er kvinner. De åtte trønderske deltakerne legger strategi.

- Vi har normale barter. Derfor må vi knuse dem med blikket. Dere ser hva vi skal konkurrere mot, ler Skibnes, mens en mann i grønt og gult skjegg haster forbi bak ryggen hans.

Oddvar Lilleng ser spørrende på kona.

- Hvor flørtende blikk får jeg lov til å bruke?

- Det går en grense, ler kona, som har god utsikt til scenen.

Hundeutstilling

- Mange av mennene her er mer forfengelige enn de fleste kvinner. Det minner egentlig mest om en hundeutstilling, smiler Arne Jacobsen. Han har hatt bart siden 1975 og det er fjerde gang han deltar i VM. Nå står han og tripper foran scena. Rundt halsen har han et skilt der det står «Schnauzbart natural». Snart skal juryen vurdere om barten hans er blant verdens tre fineste hverdagsbarter. I denne klassen er det ikke lov å bruke bartevoks. Alt skal være naturlig.

Dessverre er når ikke den trønderske barten til Jacobsen helt opp.

Barten til Tore Moan er stivet av bartevoks. Den deltar i Dali-klassen, barter som ligner den til kunstneren Salvador Dalí. Nå står både barten og Moan på scena. Juryen hever skiltene. Moan får 9,5 som beste karakter. Det holder ikke til en plass blant de tre beste. Ole Skibnes kommer springene.

- Dette er skandale! Partisk dømming av tyskerne! Tore skulle absolutt vært på medaljeplass. Vi er ikke her for å være vomfyll heller!

Så ler både Skibnes og Moan litt. De har tross alt barter som kan brukes til hverdags.

 
 
 
På forsiden nå