Lokkes med nyrer fra døde fanger

– Kom til Kina og få nye organer fra henrettede fanger, lokker et selskap på internett. En rekke pasienter skal allerede ha fått utført slike transplantasjoner, skriver søndagsavisen The Observer.

Saken oppdateres.

Britiske leger mener virksomheten er forkastelig, men tror ikke pasientene forstår fullt ut hvilken lidelse som salget er basert på. På sine internettsider opplyser selskapet bak virksomheten tydelig at organene ofte opereres ut fra mennesker som skal henrettes.

Det antas at ti britiske pasienter har reist til Kina dette året for å motta en ny nyre. Prisen på transplantasjonen er cirka 270.000 kroner. De siste dagene skal en brite ha vært innlagt på et sykehus i Sør-Kina etter å ha gjennomgått en transplantasjon.

Fanger

Internettselskapet transplantsinternational.com skriver at nyrene kommer fra døde personer, og at de fleste har vært fanger. «Det gjør at vi kan vite når nyren vil være klar minst to uker i forveien», heter det på nettstedet.

Fangene har angivelig gitt sitt samtykke til organdonasjonen, og de etterlatte får en pengesum i betaling. Det blir også tatt blodprøver på forhånd for å sikre at nyrene passer perfekt til den vestlige mottakeren.

– De siste 18 månedene har vi hatt minst fem pasienter som vurderer dette. For fem år siden ville det vært uhørt, sier legen Peter Andrews ved St. Helier sykehuset i Surrey vest for London. Leger ved en rekke sykehus gir lignende opplysninger.

«Motbydelig»

– Dette er så motbydelig at det er vanskelig å forstå at noen lege kan være med på slik handel, sier professor Nadey Hakim til The Observer. – Selvfølgelig kan syke mennesker bli desperate etter å få en ny nyre, understreker han.

– Men forstår de hva denne handelen egentlig går ut på? Første gangen jeg fikk høre om noe slikt, da en kinesisk lege for noen år siden fortalte meg om det, kunne jeg ikke tro at det var sant, sier Hakim som leder transplantasjonsenheten ved Imperial College London.

Professor Stephen Wigmore ved universitetssykehuset i Birmingham i Midt-England sier til The Observer at en av hans pasienter for en tid siden gjorde visse forberedelser til å få transplantert inn en lever fra Kina. Pasienten trakk seg senere fra prosjektet.

På forsiden nå