- Israel har langsiktige mål på Gazastripen

Det blir stadig mer tydelig at Israel ikke ønsker noen selvstendig palestinsk stat, mener NUPI-direktør Sverre Lodgaard.

Saken oppdateres.

- Den bortførte israelske soldaten var et påskudd for de aksjonene vi ser nå, mener sikkerhetseksperten som er sjef for Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Han tror Israels operasjon på Gazastripen, som fikk et blodig høydepunkt torsdag, har langsiktige målsettinger.

- Dette er regissert. Israel vil ramme Hamas og redusere beskytningen av israelske områder, men man må også spørre hva slags langsiktige hensikter Israel har. Det er lite som tyder på at Israel vil ha en palestinsk stat, sier han til NTB.

Lodgaard mener Israel i stedet ser for seg en palestinsk enhet med selvstyre på noen områder, men der Israel setter rammevilkårene.

Avviser fangeutveksling

Fredag antydet Israels sikkerhetsminister Avi Dichter at Israel var rede til å frigi palestinske fanger i bytte mot en bortført israelsk soldat. Senere ble dette imidlertid blankt avvist av den israelske innenriksministeren Roni Bar-On.

De israelske styrkene fortsatte å ta seg lenger inn på den nordlige delen av Gazastripen. I løpet av dagen ble sju palestinere drept av israelske soldater i forskjellige angrep nord på Gazastripen. Minst 40 palestinere er drept siden det israelske inntoget på Gazastripen startet, ifølge den israelske hæren.

Mens FN er bekymret for situasjonen på Gazastripen og flere land og hjelpeorganisasjoner påpeker at Israel bryter folkeretten med angrepene mot sivil infrastruktur, er det lite som tyder på at omverdenen vil gripe inn. Israel vil fortsatt få den viktige støtten fra USA, tror NUPI-direktør Lodgaard.

Bortføring og raketter

Den israelske aksjonen kalt «Operasjon Sommerregn» ble innledet etter at flere væpnede palestinske grupper angrep en militærpost inne i Israel og bortførte soldaten Gilad Shalit. I første omgang gikk Israel inn sør på Gazastripen, der Shalit ble antatt å være. Senere gikk israelske styrker inn i den nordlige delen av Gazastripen.

Etter at en palestinsk rakett traff en skole i den israelske byen Ashkelon, rykket stridsvognene lenger inn for å opprette det den israelske hæren kaller en sikkerhetssone, mens palestinerne hevder dreier seg om en gjenokkupasjon.

Militærkilder innrømmer overfor avisen Haaretz at selv om de kan redusere de palestinske rakettangrepene, kan de aldri stanse dem helt.

Lederen for forsvarskomiteen i den israelske nasjonalforsamlingen, Tzachi Hanegbi, sier styrkene kan bli stående i flere år.

Situasjonen minner mye om Israels opprettelse av en «buffersone» i Libanon i 1982, blir det påpekt i israelske medier. Den gang var foranledningen et attentat mot Israels ambassadør i London, sammen med palestinsk beskytning fra Sør-Libanon. Styrkene ble værende i 18 år.

Vil ramme Hamas

Analytiker og kommentatorer har lansert flere forklaringer på Israels aksjoner på Gazastripen, som til sammen har kostet 40 palestinere livet. Det er blitt påpekt at statsminister Ehud Olmert, som mangler militær erfaring, var nødt vise handlekraft når han var stilt overfor gisselkrisen.

At Israel har til hensikt å ramme Hamas-regjeringen, er tydelig, gjennom arrestasjonene av ministere og folkevalgte, og angrepet mot statsminister Haniyehs kontor.

Den israelske avisen Haaretz kritiserer regjeringen for måten den har håndtert Hamas-regjeringen på.

– Å anerkjenne Hamas-regjeringen tidlig kunne ha fått organisasjonen til å vende seg fra terror til politikk, eller kanskje ikke. Forsøket har ikke fått noen sjanse, skriver avisen.

– Før man tar ekstreme avgjørelser om drap eller arrestasjon av Hamas-ministre, er det verdt å forsøke å snakke med palestinerne, heter det videre.

 
 
På forsiden nå