Mariam al-Najjar fra Melhus er fortvilet. Hun kom seg ikke ut av Gazastripen i tide til skolestart.

– Jeg lengter etter å komme tilbake på skolen, og jeg savner vennene mine i Norge, sier Mariam på klingende trøndersk til NTB.

Tirsdag sto hun og ventet da utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kom til fiskehavnen i Gaza by på Gazastripen. Han tok seg tid til å høre på fortvilelsen til Mariam og familien hennes.

– Jeg liker å lære på skolen i Norge, for skolesystemet er mye bedre der enn her, sier Mariam, som skal begynne i 9. klasse på ungdomsskolen i Melhus i Sør-Trøndelag.

Familien med palestinsk bakgrunn har i tre måneder vært på ferie i Gaza by. Men nå er ferien blitt ufrivillig forlenget.

Strandet

14-åringen og de sju andre medlemmene av familien hennes deler skjebne med inntil 70 andre nordmenn. De reiste på ferie til Gazastripen via grensestasjonen Rafah mot Egypt. Men etter å ha vært delvis åpen under islamiststyret i Egypt, ble denne grenseovergangen i sommer på det nærmeste stengt etter det egyptiske militærkuppet.

Dermed kommer ikke de ferierende nordmennene seg ut samme vei som de kom inn, og problemet er at Israel i motsatt ende av Gazastripen ikke tillater at de reiser hjem via Israel.

Gazastripen har i mange år vært styrt av islamistbevegelsen Hamas og er i praksis nå igjen langt på vei isolert fra omverdenen.

– Gjør det vi kan

Norske myndigheter er kjent med skjebnen til Gaza-nordmennene, som har reist inn i det palestinske området stikk i strid med UDs reiseråd.

Verken utenriksminister Eide eller sjefen for det norske representasjonskontoret i Ramallah på Vestbredden kunne love Mariam og familien hennes noen snarlig løsning på problemet. Men UD jobber med å finne en utvei for dem, slik at de kan forlate Gazastripen via en av de ordinære grenseovergangene mot Israel.

– Mariam er norsk statsborger, men hun slipper likevel ikke over til Israel. Det er en veldig, veldig god illustrasjon på at dette gjelder veldig mange mennesker som er her. De kom hit på ferie, men kommer ikke ut igjen. Det er en håpløs situasjon som man må prøve å hjelpe Mariam med, sier Eide i Gaza.