Australsk tørke skaper het klimadebatt

Australierne gisper og stønner etter vann. Tørken som har skapt katastrofe for store deler av australsk landbruk, kan være et forsmak på hva verden kan vente seg hvis den globale oppvarmingen fortsetter.

Saken oppdateres.

Folk flest frykter at matprisene i butikkene vil gå gjennom taket, hvis det ikke kommer regn de nærmeste ukene. Statsminister John Howard sier situasjonen er så alvorlig at det normalt selvforsynte Australia kan bli nødt til å importere mat.

– Det beste folk kan gjøre, er å be om regn, og da mener jeg be til Gud, sier Howard om det han kaller en krise uten sidestykke. Men den australske statsministeren vil ikke legge skylden for tørkekrisen på global oppvarming.

Skeptisk

John Howard hører sammen med president George W. Bush til de skeptiske toppolitikerne som fortsatt tviler på advarslene om at det globale klimaet er inne i en farlig endringsprosess. Australia har i likhet med USA ikke undertegnet Kyotoavtalen mot global oppvarming.

– Jeg konstaterer at det finner sted en debatt om sammenheng mellom klimaendringer og tørken. Jeg motsetter meg ikke denne debatten, sier den australske statsministeren om regnmangelen som nå har vart i seks år.

Professor i ressursvitenskap Wayne Mayer ved universitetet i Adelaide mener alt tyder på at klimaet i Australia er i endring.

– Vi har sett en vedvarende temperaturstigning de siste 30 til 50 årene, og alle prognoser tyder på at den vil fortsette, framholder han.

«Dommedag»

Delstaten Queenslands regjeringssjef Peter Beattie kaller situasjonen «dommedagslignende». Men han har humør nok til å be folk begrense den daglige dusjen til tre minutter, og sier de kan skru på radioen og la vannet renne så lenge en gjennomsnittlig poplåt varer: Tre minutter.

Slikt er ikke nok til å muntre opp bøndene i Murray-Darling-bassenget sørøst i Australia, er område på mer enn en million kvadratkilometer som huser nesten tre firedeler av landets oppdyrkede jord. Dette er også kjerneland for australsk vinproduksjon.

Miljøhistoriker Daniel Connell mener det er liten vits i å diskutere om vannmangelen i Australia skyldes global oppvarming eller er et forbigående fenomen. Det australierne først og fremst trenger, er en ny vannkultur der denne ressursen brukes fornuftig, sier han.

 
 
På forsiden nå