Grønt lys for mer britisk atomkraft

London (NTB): Den britiske regjeringens energiplan gir grønt lys for en ny generasjon atomkraftverk, men vil også satse hardere på energisparing og fornybare energikilder.

Saken oppdateres.

Energimeldingen, som legges fram av handels- og industriminister Alastair Darling onsdag, vil gå inn for å bygge nye atomkraftverk for å erstatte de gamle som må legges ned i løpet av noen år, skriver britiske aviser.


Finansminister Gordon Brown, som tar over etter Tony Blair som statsminister 27. juni, har gitt sin tilslutning til atomplanene og de andre tiltakene i energimeldingen, ifølge britiske aviser.


Storbritannia får i dag 20 prosent av sin elektrisitet fra atomkraftverk. Men de aller fleste av landets 12 atomkraftverk er gamle, og alle unntatt ett skal etter planen gå av for aldersgrensen senest i 2023.


Nye atomkraftverk skal også styrke forsyningssikkerheten i Storbritannia, og gjøre landet mindre avhengig av importert olje og gass. Storbritannias egen oljeproduksjon i Nordsjøen er for nedadgående.


Storbritannia vil også, som Norge, satse sterkere på CO2-fangst og lagring, særlig fra kullkraftverk. En slik teknologi kan også gi store eksportinntekter, særlig fra land som Kina og India, som har store kullreserver, heter det.


I tillegg går planen inn for styrket energieffektivitet og energisparing, både i bedrifter og husholdninger. (©NTB)


På forsiden nå