- Vår nasjon har mistet sin største sønn. Vårt folk har mistet sin far, sa president Jacob Zuma da det ble kjent at Mandela var død.

Følg direkterapportering fra NTB nederst i saken.

Tidligere i kveld hadde venner og familie av Nelson Mandela samlet seg ved hjemmet til den sørafrikanske frihetshelten.

Mandela sovnet inn klokka 20.50 torsdag kveld. Han ble 95 år gammel.

– La oss gjenskape de verdiene han kjempet for, sa Zuma

- En epoke er avsluttet

Nelson Rolihlahla Mandela ble født i 1918 og ble Sør-Afrikas første mørke president, og landets første president som ble valgt i frie valg. Mandela var president fra 1994 til 1999.

Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de førende antiapartheidaktivister i Sør-Afrika. På grunn av dette arbeidet har han sittet i fengsel i hele 27 år.

- En epoke er definitivt avsluttet. Mandela symboliserte en epoke som handlet om kampen mot apartheid, ufrihet og rasistisk undertrykking, sier professor og Afrika-kjenner Tore Linné Eriksen til NTB.

Han forfattet i 2002 en bok om Nelson og hans fraskilte kone Winnie Mandela.

Linné Eriksen peker på at Mandela var et ledende symbol for den svarte befolkningen, men også for hele Sør-Afrika i overgangstiden fra apartheid til demokrati.

- Hyllet over hele verden

På 50- og 60-tallet sto Mandela i spissen da African National Congress (ANC) tok i bruk sivil ulydighet og radikale virkemidler i kampen mot det hvite mindretallsstyret. Siden ble han fengslet i 27 år, hvorav i 18 år på Robben Island, der han og andre fanger måtte utføre tvangsarbeid i kalkgruver.

- Han ble hyllet over hele verden og ble et ledende og samlende symbol som også vi kunne samle oss bak, sier Linné Eriksen.

Nelson Mandela ble 95 år. Foto: NTB scanpix