- Vi er bekymret. Det er rett uttrykk. Det som skjer er vanskelig, sier Yuliya Kuznetsova

Hun er opprinnelig fra Donetsk i Ukraina, men er doktorgradsstudent i sosialt arbeid ved NTNU. Til daglig bor og arbeider hun i Oslo.

Følger med

Kuznetsova har fulgt situasjonen i hjemlandet tett den siste tiden. Fredag fulgte hun pressekonferansen som den avsatte presidenten holdt fra Russland. Hun forteller at hun så sent som fredag satt og fulgte en pressekonferanse som den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj holdt etter at konflikten begynte å eskalere.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, sier Kuznetsova.

– Ulike versjoner

Fra Trondheim følger NTNU-stipendiat Tymofii Tereshchenko (26) nyheter på både russiske, ukrainske og norske medier. De har ofte helt ulike versjoner av det som skjer. Han sier det er vanskelig å vite hva som egentlig er sannheten.

– Jeg er virkelig bekymret. Landet er nå enda dypere inne i en økonomisk krise og den fungerende regjeringen kan ikke gjøre feilsteg. Det er veldig vanskelig, sier Tereshchenko, som selv er fra landsbygda midt i Ukraina.

Han mener den avsatte presidenten ikke var verre enn andre politiske ledere i landet.

Delt land

– Omtrent halvparten av vennene mine støtter opposisjon, halvparten støttet den gamle presidenten. Det som gjør dette ekstra vanskelig nå er at han formelt er landets valgte president, selv om han ikke styrer landet. Det kan være med på å gjøre russisk inngripen forståelig for mange hjemme. Det hadde vært enklere om endringen kom med valget som skulle vært neste år, sier han.

Ukrainas befolkning er en blanding av ukrainere, russere og andre folkegrupper. Tereshchenko sier en ny lov som avskaffet russisk som offisielt språk i Ukraina har ført til ytterligere splittelse og misnøye. Motstanden er blitt markert både i tradisjonelt russiskdominerte områder, men også i områder der den ukrainske befolkningen er i flertall.

– Krim-halvøya har stort selvstyre. De lokale myndighetene der har bedt om russisk hjelp. Men hele denne saken bunner i storpolitikk. Ukraina havner mellom et ønske om tilnærming til EU og russiske interesser, sier Tereshchenko.

Overrasket

Han er overrasket over utviklingen. Det som har skjedd på det halvannet året han har vært i Norge er rart.

– Alle er veldig opptatt av det som skjer. Du blir nesten litt lei av at alle spør. Det er vanskelig å være her og ikke kunne påvirke noe av det som skjer, sier han.