Utenriksminister Børge Brende mener russiske myndigheter umiddelbart må imøtekomme den ukrainske anmodningen om dialog for å løse krisen uten bruk av vold.

Følg Ukraina-krisen direkte her

– Ukraina er et viktig partnerland for NATO og et naboland for flere allierte. Dagens møte i NATO er et klart uttrykk for alvoret i situasjonen i Ukraina. Gjennom sine militære aksjoner på Krim, og trusler om ytterligere bruk av militærmakt, bryter Russland med grunnleggende avtaleforpliktelser gjennom FN-charteret, OSSE, Europarådet og NATO-Russlandsrådet. Det er et viktig signal at NATOs råd i dag har uttrykt full støtte til Ukrainas territorielle integritet og suverenitet, sier Børge Brende.

Putin sier ja til tysk forslag

Russlands statsminister Vladimir Putin har sagt ja til forslaget fra Tyskland om å delta i en kontaktgruppe for Ukraina.

– President Putin har sagt ja til forslag fra den tyske statsministeren om å øyeblikkelig etablere en undersøkelseskomité og en kontaktgruppe, muligens under ledelse av OSSE, for å få startet en politisk dialog, opplyser den tyske regjeringen i en uttalelse.

Demonstrerte

Rundt 30 ukrainske demonstranter samlet seg utenfor NATOs hovedkvarter i Brussel søndag med plakater og flagg for å be forsvarsalliansen om støtte mot russisk militærmakt.

– NATO, hjelp Ukraina!

Den lille gruppen slet med å gjøre budskapet hørt over trafikken, og det var som ventet en fordømmelse og ingen løfter om bistand som kom ut av over sju timer lange hastemøter i NATO.

– Vi fordømmer Russlands militære opptrapping på Krim. Vi er sterkt bekymret for den russiske nasjonalforsamlingens godkjenning av bruk av væpnede styrker på ukrainsk territorium, lyder fellesuttalelsen fra alliansens 28 ambassadører.

NATOs forhold til Russland er igjen satt på prøve, og ifølge ambassadørene ønsker de nå et møte med russerne om utviklingen.

Folkeretten

– Det Russland gjør nå i Ukraina, bryter med prinsippene i FNs charter. Det truer fred og sikkerhet i Europa. Russland må stoppe sine militære aktiviteter og trusler, sa generalsekretær Anders Fogh Rasmussen før møtestart søndag.

– Russland må respektere sine forpliktelser etter FN-charteret og prinsippene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, slo alle landene fast etter møtet.

Det tok tid å få uttalelsen på plass, men det gir tyngde til en slik uttalelse at 28 land med så bred sammensetning alle stiller seg bak, understreker den norske ambassadøren Vegard Ellefsen overfor NTB.

Ambassadørene møtte også den ukrainske NATO-ambassadøren Ihor Tolhov for å få siste nytt fra den svært spente situasjonen i landet. Han fikk med seg sympati og støtteerklæringer og mener det er grunn til å håpe på uspesifiserte «tiltak som kan være akseptable for både alliansen og Ukraina».

Ikke medlem

Fogh Rasmussen sier NATO støtter «Ukrainas territorielle integritet og suverenitet og det ukrainske folks rett til å bestemme sin egen fremtid uten innblanding utenfra».

Men Ukraina er ikke medlem i NATO, selv om ukrainerne har vært såkalt partnerland i alliansen siden 1997. Det betyr at de ikke er en del av artikkelen som sier at et angrep på ett land er et angrep på alle.

Dermed har ikke Ukraina adgang til militær støtte på sammen måte som medlemslandene. Ukrainske myndigheter har likevel bedt alliansen se på mulige måter den kan bistå i forsvaret av landets territorium på.

– Ukraina er vår nabo og en verdifull partner for NATO. Vi ber alle parter fortsette all innsats for å bevege seg bort fra denne farlige situasjonen, og ber spesielt Russland trappe ned spenningen, sier Fogh Rasmussen.

Vurdere

NATO bør nå vurdere en plan for å styrke beredskapen, mener den pensjonerte, amerikanske admiralen James Stavridis, som inntil i mai i fjor var NATOs øverstkommanderende i Europa.

Enhver NATO-plan kan bli sett som provoserende, innrømmer Stavridis, men mener det nå vil være verre å forholde seg helt passiv.

– Å forholde seg passiv uten engang å se på mulighetene vil være en feil for NATO og vil være et signal til Putin i seg selv, et signal han vil ønske velkommen, skriver Stavridis i tidsskriftet Foreign Policy.

Anders Fogh Rasmussen og Nato holdt hastemøte om Ukraina i Brussel søndag. Foto: NTB scanpix