Tidligere har planen vært å kutte 55 prosent av utslippene sammenlignet med 1990-nivå, men nå er dette målet skjerpet til 57 prosent, meldte EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans tirsdag.

– Den europeiske union er til for å gå framover, ikke bakover, sa Timmermans til delegatene på klimatoppmøtet COP27 i Egypt.

Han nektet for at EU har hastverk med å skaffe seg gass som svar på invasjonen av Ukraina utført av storgasseksportøren Russland. For å nå målet om å kutte 57 prosent viste Timmermans blant annet til EU-avtaler om utfasing av biler som bruker fossilt drivstoff, og vern av skoger som fungerer som karbonoppfangere.

Motbør

Kunngjøringen fra EU har allerede møtt motbør blant sivilsamfunnsorganisasjoner på COP27, da flere mener de ikke går langt nok.

– Denne lille økningen yter ikke rettferdighet til oppfordringene fra dem som er mest sårbare for klimaendringer, sier Chiara Martinelli fra Climate Action Network Europe.

– Hvis ikke EU leder an, hvem vil da gjøre det, spør hun.

Ansvarsfordeling

Toppmøtet i Egypt har vært preget av oppfordringer til rike land om å finansiere det grønne skiftet i fattigere land, som bærer minst ansvar for de globale utslippene som har forårsaket klimaendringene.

Samtidig er det ventet at de globale utslippene vil nå en ny topp i år, noe som gjør ambisjonen om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader stadig mer vanskelig å nå.

– Hvor mange av disse klimatoppmøtene har vi brukt på å argumentere for umiddelbare klimatiltak? Hvor mange flere møter trenger vi, hvor mange liv må vi ofre? spurte Belizes klimaminister Orlando Habet fra talerstolen tirsdag.