Mandag entret Cohen (57) vitneboksen, klar for å bidra til å felle sin tidligere sjef.

Trump hvisket noe til en av sine advokater da Cohen kom inn i rommet, ifølge CNN. Sistnevnte kikket mot tilhørerplassene i rettssalen.

I en årrekke var Cohen Trumps advokat og «fikser». Han hadde rykte for å være svært lojal og villig til å løse problemer som ikke tålte dagens lys.

Etter eget utsagn var en del av jobben å dekke over sjefens «skitne handlinger».

I retten mandag fortalte han om tilfeller der mediene skrev saker som Trump ikke likte. Cohen tok kontakt og prøvde å få dem til å trekke sakene.

Cohen svarte bekreftende da han ble spurt om han opptrådte aggressivt.

– Det vil jeg si. Ikke hver gang. Ofte.

– Ingen epostadresse

Den tidligere fikseren hevdet også at Trump aldri hadde noen epostadresse. Angivelig var sistnevnte redd for å havne i trøbbel hvis han etterlot seg skriftlige spor.

Cohen jobbet for Trump fra 2006 til 2017, året etter at eiendomsmogulen og TV-kjendisen ble valgt til USAs president.

De snakket med hverandre hver dag, og gjerne flere ganger om dagen, ifølge Cohen. Han hadde kontor 15 meter unna sjefen i Trump Tower i New York.

På spørsmål fra aktor om han løy og mobbet folk på vegne av Trump, svarte han slik:

– Ja. Det var nødvendig for å oppfylle oppdraget.

Ord mot ord

Trump var bekymret for mulige negative saker om privatlivet hans i mediene, og sa ifølge Cohen følgende da han bestemte seg for å stille til valg:

– Bare vær forberedt på at det kommer til å være mange kvinner som står fram.

Ett av Cohens lyssky oppdrag var angivelig å utbetale 130.000 dollar til pornostjernen Stormy Daniels rett før valget i USA i 2016.

Motivet skal ha vært å hindre at Daniels gikk til mediene med historien om sitt møte med Trump på en golfturnering ti år tidligere. Daniels sier de to hadde sex, noe Trump benekter.

Selve utbetalingen av hysjpengene er ikke lovstridig. Trump står tiltalt for å ha brutt regnskapsloven da Cohen fikk refundert sine utgifter. Aktor mener summen ble oppført som «juridiske utgifter» for å skjule det egentlige formålet.

– De var veldig interessert i å betale for historien, sa Daniels om Trump og Cohen i retten i New York i forrige uke.

National Enquirer

Cohen hevder mandag også å ha et hemmelig opptak som viser hvordan Donald Trump betalte National Enquirer for å hindre at de trykket en sak som omhandlet en annen kvinne.

Retten fikk høre opptaket der Trump angivelig ba Cohen om å betale 150.000 dollar til National Enquirer, for at de ikke skulle trykke et intervju med Playboymodellen Karen McDougal.

National Enquirer skal rett før valget i 2016 ha kjøpt eneretten til hennes historie, der hun fortalte om et langvarig seksuelt forhold til Trump. Prisen skal ha vært 150.000 dollar, men intervjuet ble aldri trykket.

Ifølge Cohen beviser lydopptaket at han og Trump diskuterte betalingen til National Enquirer.

Erkjente løgn

Å bruke Cohen som «stjernevitne» er på ingen måte uproblematisk. I 2018 ble han dømt til flere års fengsel, blant annet for å ha løyet til Kongressen.

I en domstol i fjor erkjente Cohen å ha løyet, under ed, i rettssaken i 2018. Trumps forsvarere i hysjpengesaken vil forsøke å stemple Cohen som en selverklært løgnhals uten noen troverdighet.

I tillegg til dette har Cohen åpent gitt uttrykk for at han ønsker å se sin tidligere sjef bak lås og slå.

Så sent som forrige uke dukket han opp på Tiktok med en T-skjorte med et bilde som tilsynelatende viste Trump i håndjern bak et gitter.

Politisk gevinst?

– Han har snakket i det vide og det brede om sitt ønske om å se at Trump fengsles, sa Trumps forsvarer Todd Blanche under åpningen av hysjpengesaken.

Ifølge Trumps advokater er Cohen nærmest besatt av et ønske om å «ta» sin ekssjef.

Hvis juryen likevel tror på Cohen, kan Trump nå bli dømt. Men samtidig kan han tjene politisk på at aktoratet prøver å bygge saken på opplysninger fra en person med et såpass frynsete rykte.

Trump hevder alle tiltalene mot ham er politisk motivert og utslag av et korrumpert rettsvesen – en påstand han bruker til å bygge støtte og samle inn valgkampmidler.