– Åtte år er simpelthen veldig lenge. Det er knapt noen regjering i Norge som har sittet så lenge, så det var vel et oppdemmet ønske om et skifte uansett.

Det var statsminister Jens Stoltenbergs (Ap) analyse av valgnederlaget under partilederutspørringen på NRK og TV 2 natt til tirsdag. Ved ettida lå de rødgrønne an til å få 72 mandater, mot de borgerliges 96.

- Vanvittig oppgave

Norsk økonomi går så det suser, og utenlandske observatører sliter med å forstå hvorfor velgerne vil ha en ny kurs. Stoltenberg mener han har svaret.

– Vi forsto jo at det var en vanvittig oppgave å vinne tre valg på rad. Det skjer nesten aldri, sa han, og gjentok at han på vegne av regjeringen vil søke avskjed etter at statsbudsjettet er lagt fram 14. oktober.

Erna Solberg vil nå starte jobben med å danne en ny regjering. Første skritt er å gå til partiorganisasjonen for å skaffe et forhandlingsmandat. Den jobben må også partilederne i Venstre, Frp og KrF gjøre.

Tøffe forhandlinger

Solberg tror det går mot tøffe forhandlinger, men er trygg på at de fire borgerlige partiene vil finne sammen.

– Vi må alle gi og ta for å få gjennom en politikk som har en retning, og som kan holde seg over tid, sa Solberg under partilederdebatten.

Høyre og Frp er de dominerende partiene på borgerlig side etter valget, men både Venstre-leder D-Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide sikter mot regjeringskontorene.

– Vi prioriterer å komme i regjering, da Grande.