For første gang omtales Kina i Natos nye arbeidsdokument, kalt strategisk konsept. Der peker alliansen ut Kina som en «sikkerhetsutfordring».

– Folkerepublikken Kinas (PRC) uttalte ambisjoner og trusselpolitikk utfordrer våre interesser, sikkerhet og verdier, står det i konseptet.

Kina har vært et av de vanskeligste punktene for Natos medlemsland å bli enige om. Etter det NTB kjenner til har alliansen gått flere runder på hvilken ordlyd Nato skal bruke om Kina, og om forholdet mellom Kina og Russland.

Kina kritiserer Nato

Nato viser til at Kina søker å kontrollere viktige teknologiske og industrielle sektorer, kritisk infrastruktur og strategiske materialer og -forsyningskjeder.

– Kinas ondsinnede hybrid- og cyberoperasjoner og dens konfronterende retorikk og desinformasjon er rettet mot allierte og skader alliansens sikkerhet, skriver Nato, som likevel er åpen for et «konstruktivt engasjement» med Kina.

Om forholdet mellom Kina og Russland skriver Nato at de to stormaktenes forsøk på å undergrave den internasjonale orden «strider mot våre verdier og interesser».

Kina kritiserer på sin side Nato for å skape fiender.

– Nato burde gi opp den kalde krigens mentalitet, nullsumspillet og praksisen med å skape fiender og ikke prøve å rote til Asia og hele verden etter å ha forstyrret Europa, sier talsperson Zhao Lijian fra det kinesiske utenriksdepartementet.

Skjerper ordlyden

Som ventet anlegger også Nato en betydelig skarpere tone overfor Russland, som i det nye strategiske konseptet omtales som «den mest signifikante og direkte trusselen mot fred og stabilitet i det euroatlantiske området».

I det forrige konseptet fra 2010 skriver de allierte at de ønsker et «ekte strategisk partnerskap» med Russland.

– Vi kan ikke utelukke muligheten for et angrep mot alliertes uavhengighet og territorielle integritet, skriver alliansen om Russland.

Nato viser til at Russland er i gang med å modernisere sine kjernefysiske styrker og har som mål å destabilisere land øst og sør i Europa.

– I nordområdene er evnen til å forstyrre allierte forsterkninger og navigasjonsfriheten i Nord-Atlanteren en strategisk utfordring for alliansen, står det i Natos nye strategiske konsept.

Vil fortsatt samarbeide

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreker at det er en vesensforskjell i måten Nato omtaler Kina og Russland på. Men han legger ikke skjul på at Kinas oppførsel tidvis er problematisk.

– Det er deler av Kinas opptreden i andre regioner, men også nærmere oss, som er utfordrende, sier Støre.

Norge kommer likevel til å vektlegge et fortsatt bredt samarbeid med Kina, sier statsministeren.

– De store temaene i verden kan ikke løses, diskuteres og forstås uten å ha dialog med Kina.

– Tilsvarende kan vi heller ikke stoppe kontakten med Russland, sier Støre.