De borgerlige partilederne fortsatte samtalene på Radisson Blu i Nydalen onsdag. Men Høyre-leder Erna Solberg holder kortene tett til brystet:

- Vi er ved godt mot, og har gode konstruktive samtaler som vi kommer til å holde for oss selv, som vi har gjort de andre dagene, sier Solberg.

Må diskutere mer

- Har dere kommet noe nærmere i løpet av dagens forhandlinger?

- Vi har spilt opp alle punkter på de sakene vi har diskutert der vi har ulike meninger. Noen saker mener vi det går an å finne en løsning, mens andre ting må vi diskutere mer, sier Høyre-lederen, og tilføyer litt senere:

- Jeg synes det er fremgang på mange områder. Men det er litt avhengig av temaene. Partiene vil oppleve fremgang litt ulikt hver dag.

KrF-leder Knut Arild Hareide understreket at helheten er avgjørende:

- Det er langt flere saker som gjenstår enn vi har kommet gjennom. Det å se helheten, det ser jeg ikke ennå. Det tror jeg vi vil kunne gjøre i løpet av noen dager, sier Hareide.

- Jeg oppfatter at det er vilje, og at vi er i fine prosesser der vi fremmer standpunkter og oppdager noe nytt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Siv Jensen, du har sagt at dere må gi for å få. Opplever du at også de andre er villige til å gi for å få?

-  Det vil jeg svare ja på. Vi sitter her for å finne handlingsrom for å bli enige. Forutsetningene for å gå fra sonderinger til forhandling for vår del, er at alle mulighetsrommene er definert. Forhandlingene handler om hver enkelt detalj, sier Siv Jensen.

O-bønn om Lofoten

LO kom i dag med en bønn til de borgerlige om å gå inn for konsekvensutredning for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, og dette spørsmålet ligger an til å bli blant de tøffeste i dagene som kommer.

- Har dere diskutert Lofoten og Vesterålen i dag, sett i lys av det kraftige signalet fra LO?

- Vi kommer ikke til å si noe om hvilke temaer vi diskuterer hvilke dager. Jeg tor jeg får 20-25 innspill hver dag fra ulike organisasjoner som gjerne vil ha sine stadpunkt med i forhandlingene, svarer Erna Solberg.

Heller ikke Trine Skei Grande eller Knut Arild Hareide ville røpe om det var nå det egentlige slaget om Lofoten skulle stå.

- Det er helheten det står om, og som vi er opptatt av. Alt ligger på bordet, sa Grande tidligere i dag.

Nettopp dette spørsmålet er regnet som helt sentralt å få avklaringer om, før partiene trolig skal avgjøre om de vil gå inn i faktiske regjeringsforhandlinger neste uke.

Forventer en avklaring

Kilder i Høyre, som har godt innsyn i samtaleplanene, sa før pressekonferansen onsdag de forventer en avklaring i løpet av neste uke, om hvilke partier som vil gå inn i konkrete regjeringsforhandlinger.

- Når er det naturlig at disse sonderinger går over i reelle forhandlinger?

- Det tror jeg først vil komme når vi har gått grundig gjennom alle politikkområder, så ser vi hvor politikken kan ligge. Det vi gjør nå, er å gå gjennom alle områdene, sier Erna Solberg.

Planen er at de skal jobbe gjennom helgen, selv om de trolig tar fri søndag.

- Jeg håper vi begynner å ha noen ting vårt bakland kan gi tilbakemeldinger på i neste uke, sa Trine Skei Grande før pressekonferansen.

I møtene tar de for seg ett tema av gangen. En av dem som sitter i selve samtalerommet sier til Aftenposten at lagt planer til og med mandag, for hva som skal tas opp når.

Det betyr at temaer som innvandring, pengebruk, landbruk og ikke minst oljeboring i Lofoten trolig skal være gjennomgått innen de første dagene av neste uke.

God stemning

Før valget lovet alle de borgerlige partilederne at et borgerlig flertall skulle gi en borgerlig regjering, men der Høyre og Frp har sagt de helst vil ha med alle fire, har KrF og Venstre sagt det er lite sannsynlig at de kan sitte i regjering sammen med Frp.

De første dagene med samtaler har de fire partilederne likevel lagt stor vekt på hvor god stemning de har sammen.

Partiene disponerer hele 2. etasje på Radisson-hotellet i Nydalen. Her sitter politikerne i fred for journalister og fotografer som er henvist til lobbyen i 1. etasje.

I tillegg til de fire forhandlingsdelegasjonene med tre personer fra hvert parti, har hvert av partiene en sekretær som sitter inne i forhandlingsrommet. Kommunikasjonsrådgivere går inn og ut av møtene men er ikke tilstede hele tiden under forhandlingene.

Onsdag formiddag - et godt kvarter forsinket - holdt de fire borgerlige partilederne felles pressekonferanse. De meldte om fremgang, men fortsatt behov for mange samtaler. Foto: NTB SCANPIX