Protokollen om å innlemme Sverige og Finland ble underskrevet av de 30 medlemslandene i alliansen. Det skjedde under en seremoni i Brussel.

Med det er Sverige og Finland formelt blitt «inviterte medlemmer» i Nato. Nå åpnes det for ratifisering fra de 30 medlemslandene.

Utenriksministrene i de to nye medlemslandene tok del i den historiske begivenheten, samt ambassadørene fra de nåværende medlemmene av Nato.

– Dette er en god dag for Finland og Sverige, og en god dag for Nato, sa Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg til pressen etter signeringen.

Seks til åtte måneder

– Med 32 land rundt bordet vil vi være enda sterkere, og folket vårt vil være enda tryggere i møte med den største sikkerhetskrisen på flere tiår, fortsatte han.

Medlemslandene må imidlertid behandle protokollen i sine politiske systemer, normalt landenes nasjonalforsamlinger. Det er en tidkrevende prosess. Det er forventet at Sverige og Finland er fullverdige medlemmer av Nato om seks til åtte måneder.

– Vi er svært takknemlige for all den sterke støtten vår søknad har fått fra medlemmene i Nato, sa Sveriges utenriksminister Ann Linde på pressekonferansen etter signeringen.

– Sammen blir vi sterkere, sa hennes finske kollega, Pekka Haavisto.

Russland reagerer

Kort tid etter at signeringen fant sted i Brussel, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at det russiske forsvarsdepartementet har planer om tiltak for å sikre landets sikkerhet.

– Vi har allerede sagt mange ganger at det er relevante planer der, og det jobbes for å sikre vår sikkerhet, sa han ifølge det statlige kontrollerte russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Tyrkia hevet veto

Tiltredelsesprotokollen kunne blitt signert tidligere, men ble forsinket av Tyrkias motstand mot de to landenes Nato-medlemskap.

Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i Nato ble tatt på alliansens toppmøte i Madrid i forrige uke – etter at Tyrkia kvelden i forveien gikk med på å heve sitt veto mot søknadene deres i bytte mot en rekke politiske innrømmelser fra de to.