– Det er en lang og veldig teknisk redningsaksjon som forutsetter mange ferdigheter, sier Isabelle Dorliat-Pouzet, generalsekretær i kommunen Évreux i Normandie.

Arbeidet med å løfte hvalen, som veier rundt 800 kg, opp fra eleven tok om lag seks timer tirsdag. Flere titalls dykkere og redningsarbeidere deltok i aksjonen.

Hvalen skal etter planen plasseres i et kjølerom i en lastebil og fraktes til kysten.

Dårlige prognoser

– Vi venter på resultater fra blodprøver og ultralyd. Vi må først se hva prøvene sier, før vi kan ta en beslutning om hvalen skal fraktes med lastebil til kysten, sier Dorliat-Pouzet.

Hun forteller at hvalen fortsatt er i live og får medisinsk behandling. Det er en han-hval som er kraftig underernært, sier hun videre.

Veterinærene sier at prognosene ser dårlige ut, og de har varslet at det kan hende at hvalen dør mens den fraktes til havet fordi tilstanden er såpass dårlig. I tillegg vil lastebilturen være belastende for hvalen.

Den fire meter lange hvithvalen forvillet seg inn i Seinen og kom seg 130 kilometer inn i landet. Den sluttet å spise, og det ble besluttet å frakte den tilbake til åpent hav.

Sjelden så langt sør

Hvithvalen er en fredet art som normalt holder til i kalde havområder i Arktis. Det er vanlig at hvalene drar sørover om høsten for å skaffe seg mat når det legger seg is på havområder i Arktis, men det er sjelden at de svømmer såpass langt.

Ifølge Frankrikes havobservatorium er den nærmeste hvithvalbestanden utenfor Svalbard, 3.000 kilometer fra Seinen.

Den forvillede hvalen er den andre hvithvalen som noen gang har blitt oppdaget i Frankrike. Sist gang var i 1948 i elven Loire.