Flere hundre mennesker deltok i pride-marsjen 1. juli 1972. Bare fem år tidligere ble homoseksualitet avkriminalisert i Storbritannia.

Femti år senere var det lørdag over 600 LHBTQ+-grupper som danset, sang og kjørte flåter gjennom London. Feiringen gikk langs noe av den samme ruten som den første pride-paraden tok.

Årets pride var den første i London siden koronapandemien, og ifølge arrangørene den «største og mest inkluderende» noensinne. Jublende folkemengder hadde møtt opp for å betrakte den fargerike paraden.

Ordføreren snakket om Oslo

Til sammen var flere hundre tusen mennesker til stede, enten for å gå i eller se på paraden, som gikk fra Hyde Park i retning Westminster.

Londons ordfører Sadiq Khan var selv blant dem. Han kalte det en feiring av fellesskap, samhold og framskritt. Men paraden er også en påminnelse om behovet for en åpen og inkluderende verden og for å organisere seg og å aldri bli selvtilfreds, ifølge Labour-politikeren.

– Vi så på dette tidspunktet i forrige uke et angrep i Oslo få timer før paraden, der to personer mistet livet og over 20 ble skadd, sa Khan.

– Så vi er nødt til å være klar over det faktum at det fortsatt er en fare for diskriminering, fordommer og vold i dette samfunnet, sa ordføreren.

Stolthet

Hans forgjenger, statsminister Boris Johnson, kalte 50-årsdagen en milepæl og hyllet motet til dem som gikk i den første pride-marsjen.

– Det er den største stolthet å lede et land der du kan elske hvem enn du velger å elske, og hvor du kan være fri til å være hvem enn du vil være, sa Johnson.

Peter Thatchell har kjempet for skeives rettigheter i en årrekke. Han forteller at noen av dem han gikk sammen med i pride i 1972, boikotter den moderne, sponsede utgaven som de mener er «avpolitisert og kommersialisert».

– Men vi mener at på denne 50-årsdagen til pride, så er det viktig at Gay Liberation Front og veteranene fra pride i 1972 går i spissen for paraden, sier han.

Politiske kampsaker

I 1972 var kravet fra Gay pride – som arrangementet den gang het – synlighet og likestilling. Bakteppet var vedvarende fordommer, diskriminering og frykt blant mange skeive menn og kvinner for å komme ut av skapet.

Kampen fortsatte på 1980-tallet, da pride var preget av kampen mot lovgivning fra statsminister Margaret Thatchers konservative regjering mot å «promotere homoseksualitet» på skoler.

Pride bidro også til økt oppmerksomhet og støtte til folk med hiv og aids.

Fest

Nå som regnbueflagget som symboliserer inkludering og toleranse, får stadig større plass i det offentlige rom, er pride i London mer preget av fest enn protest.

Veteraner fra 1972 bar imidlertid på bannere der de erklærte at de «fremdeles kjemper for globale LHBT+-friheter».

Tatchell forteller at på tross av seiere i form av adgang til likekjønnede ekteskap, kjemper de blant annet for å forby forsøk på å endre folks seksuelle orientering.

Julian Hows (67) deltok også i den første marsjen. Han kritiserer dem som forsøker å svekke LHBTQ-rettigheter verden rundt.

– Vi må være årvåkne. Prisen for frigjøring og å bevare folks menneskerettigheter, er årvåkenhet, sier 67-åringen.

Padraigin Ni Raghillig, leder i motorsykkelklubben Dykes on Bikes London, mener pride har beholdt noe av sin opprinnelige kampånd.

– Jeg mener det fortsatt er viktig å – i alle fall én gang i året – gå ut og si «vi er her, vi er skeive, og vi skal ikke ut og shoppe», sier Ni Raghillig.

Kritikk mot politiet

En rekke institusjoner, fra veldedige organisasjoner til universiteter, var også representert i årets parade.

Men uniformerte betjenter fra London-politiet var i år ikke representert i selve pride-paraden, til forskjell fra tidligere år.

Det skjer etter at LHBTQ-aktivister har uttrykt manglende tillit til politistyrken. Spesielt har politiet fått kritikk for etterforskningen av seriedrapsmannen Stephen Port. Han ble i 2016 dømt til livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse for voldtekt og drap på fire unge homofile menn han møtte på nettet.

Koronatesting

Politifolk hadde imidlertid anledning til å delta i lørdagens marsj på eget initiativ, og London-politiet sto for sikkerheten rundt årets pride.

De som deltok i paraden, var på forhånd blitt oppfordret til å teste seg for korona, ettersom antall smittetilfeller er på vei oppover i Storbritannia. Helsemyndighetene hadde også bedt folk med symptomer på apekopper, om å holde seg borte fra paraden.