I nærheten av eksplosjonsstedet ligger den svenske kystvaktens undervannsfartøy som kan gå ned for å sikre bevis.

– Sikkerhetspolitiet overtar etterforskningen fordi det kan dreie seg om en alvorlig forbrytelse som i det minste delvis kan være rettet mot svenske interesser. Det kan heller ikke utelukkes at en fremmed makt står bak, skriver Säpo i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Eksplosjonene omtales som grov sabotasje.

Kustbevakningen bistår

Kustbevakningen mottok tirsdag en forespørsel om å bistå i forundersøkelsen. Fartøyet KBV 003 Amfitrite er på stedet for å sikre at ingen skip kommer inn i området og for å overvåke utslippet.

Skipet har også et fjernstyrt undervannsfartøy som kan gå ned til 300 meters dyp. Det kan filme under vann og kan brukes til å sikre bevis.

Gasstrømmen er konstant

Mannskapet på kystvaktskipet melder at gasstrømmen på overflaten er konstant. Kapasiteten om bord på skipene er styrket med redningsdykkere. Deres oppgave er å hjelpe potensielle ulykkesofre, ikke å jobbe med selve lekkasjen.

Foruten kontakten med etterforskningsledelsen, er Kustbevakningen også i nær kontakt med andre relevante myndigheter, både i Sverige og i utlandet.

Den svenske kystvakten bekrefter at det er etablert kontakt med representanter for Nord Stream. De vil publiserer bilder og videoer på sine nettsider når slikt materiale er tilgjengelig.