Den blå regjeringen og deres støttepartier har mistet det flertallet de har – og Venstre ligger under sperregrensen.

Det viser april-målingen som Respons har gjort for Adresseavisen, Bergens Tidende og Aftenposten. Samtidig fortsetter Senterpartiet sin seiersgang: Nå har de 11,5 prosent og 21 mandater.

- Hyggelige tall for Sp og rødgrønn side, slår Sp-dronning Marit Arnstad fast.

«Verdikameraten» til Senterpartiet, KrF, gjør det også bra med 5,7 prosent og oppadgående trend. Arnstad kommenterer:

- KrF holder seg rimelig godt unna sperregrensen, og det er de nok veldig fornøyde med. I dette valget blir sperregrensen mer avgjørende enn på lenge, mener Arnstad.

LES KOMMENTARE: Et skår i den rødgrønne gleden

Sperregrensen på 4 prosent avgjør hvem som får noen av de 19 utjevningsmandatene, og dette kan få store utslag på valgdagen.

- Vil du helst samarbeide med KrF eller SV?

- Vi vil ha en Sp- og Ap-basert regjering. Hvilke andre partier som er aktuelle, må SV og KrF selv avklare. Det er ikke tvil om at det er større fellesskap mellom oss og KrF i verdisaker. Men vi har regjert både med KrF og SV og har ingen bitre erfaringer, sier Arnstad.

Nytt soria moria? Kan det gå mot et nytt Ap-SV-Sp-samarbeid? De har i alle fall flertall på den siste målingen. Foto: scanpix

Hareide: Vi kan ikke låse døra

Knut Arild Hareide (KrF) registrer at Sp har hatt en betydelig oppgang uten at det har gått på bekostning av KrF.

- Det er fordi vi har en tydelig og troverdig distriktspolitikk. Vi ønsker en sentrum/Høyre-regjering og et samlet sentrum i norsk politikk, sier Hareide.

- Men nå har dere sammen med Ap og Sp et klart flertall, og dagens flertall er borte. Gjør ikke det noe med hvor attraktivt et Ap-samarbeid er?

- Vi må jo forholde oss til den realiteten dersom det ikke er mulig å få til vårt primære ønske. Vi kan ikke låse døra og kaste nøkkelen for alle andre muligheter enn Høyre og Venstre, og vi har jo også Senterpartiet med i vårt samarbeidsvedtak. Dette blir et jevnt valg. Derfor kan vi ikke endre vår samarbeidsstrategi etter skiftende målinger, sier Hareide, og legger til:

- Vi har ikke gjort vedtak som hindrer oss i å tenke på innflytelse på andre måter enn våre primære løsning, sier Hareide.

- Det betyr at du åpner for samarbeide med Ap, men ikke i regjering?

- Jeg vil ikke spekulere i hva det betyr, sier Hareide.

KrFs toppkandidat i Sør-Trøndelag Geirmund Lykke kommenterer:

- Jeg er glad for at vi ikke lukker mulighetene for samarbeid mot Ap og Sp hvis valgresultatet tilsier det, sier Lykke.

SV over sperregrensen

En annen som kan glede seg over tallene, er SVs Lars Haltbrekken. Hans parti ligger på 5,4 prosent og er inne med 10 mandater. SV har i flere målinger ligget under sperregrensen.

- Det er veldig gledelige tall, og vi merker fremgangen. Nå gjelder det å stå på for alle som vil ha et mer solidarisk samfunn og gjenreise Norge som miljønasjon, sier Haltbrekken.

Han vil ikke ut med hvem han foretrekker å sitte i regjering med.

- Det er mulig å få til en rødgrønn regjering, men det er politikken som avgjør og vi har stilt noen klare krav til en ny regjering, sier Haltbrekken.

Lars Haltbrekken

Ap nedover på målingene

For Ap er trenden nedadgående. De ligger nå på 30,5 prosent, mens de i fjor høst i snitt hadde 36–37 prosent. De to siste månedene har det for alvor gått nedover på Respons-målingene for Ap. Partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) mener likevel folk er klare for regjeringsskifte:

- Nedgang for Ap er ikke bra, men for de rødgrønne er dette en positiv måling. Vår nedgangen skyldes nok at Sp styrker seg og at deres motstand mot Høyre og Frp har preget dagsorden i stor grad, sier Stenseng.

- Hvem vil Ap samarbeide med?

- Alle som ønsker en regjering ledet av Ap. Vi har samarbeidet godt med SV og Sp i åtte år. Jeg har respekt for at KrF og SV tar sine valg. SV er tydelige på at de ønsker ny regjering ledet av Støre, men vi skal forhandle med dem som vil når valgresultatet ligger på bordet, sier Stenseng.

- Hva tenker du om Hareides kommentarer rundt samarbeid?

- Hareide er tydelig på at han er åpen for andre løsninger, men jeg har respekt for at de gjør sine valg, sier Stenseng.

Kjersti Stenseng

- Bekymringsfullt for Ap

Valgforsker Bernt Aardal sier hovedmønsteret i den nye målingen er den sterke stillingen til Sp.

- De har de mest lojale velgerne, og de henter velgere fra alle partier. Mye tyder derfor på at dette kan holde helt i mål, sier Aardal.

Tallene viser altså at Sp og Ap kan søke regjeringssamarbeid i flere retninger.

- Å ha flere mulige samarbeidspartnere er selvsagt en mye bedre posisjon enn at man er veldig avhengig av at akkurat det ene eller det andre partiet skal komme over sperregrensen, sier Aardal.

Aardal mener nedgangen for Ap den siste tiden er bekymringsfullt for dem.

- Kan saken rundt Ap-topp Rune Olsø ha hatt noe å si?

- Lokalt kan det spille inn, men saken har ikke vært så veldig profilert nasjonalt. Jeg tror heller det er fokuset på distriktspolitikk som gjør at Ap har kommet litt i skyggen av Sp, sier Aardal.

Sperregrensen truer

Venstre, MDG og Rødt er under sperregrensen, og Aardal mener det er for tidlig å si noe om hvilke partier som er trygge.

- Mange er farlig nær, særlig for Venstre, men også for KrF og SV. De som ligger mellom 2,8 og 5,2 i snitt er i faresonen, sier Aardal.

Venstre har sett målinger nede på 2-tallet, og ligger på 3,6 på dagens måling.

- Venstre har veldig lav lojalitet og mange usikret velgere, viser bakgrunnstallene. De mister også en del til Ap. Det er et klart trekk nå, at dette er alvorlig for dem, sier Aardal.

Mens Jon Gunnes sitt Venstre går ned, går Geirmund Lykke sitt KrF opp på den nye målingen. Foto: roy tommy bråten

Venstres Jon Gunnes kommenterer:

- Det er synd, vi har en stor jobb å gjøre. Vi må overbevise om at vi er et reelt alternativ og bli tydeligere på egen politikk, sier Gunnes.