Julegrana er på vei opp på Grand Place. Noen turister spiser sine vafler i ly for sludd og regn. Men det er tungt væpnet politi og soldater som preger bybildet i Belgias hovedstad.

Er du i Brussel? Da vil adressa.no snakke med deg: Kontakt oss på webred@adresseavisen.no eller +4792828316

Myndighetene har slått alarm og mener at det foreligger «en alvorlig og umiddelbar» terrortrussel. T-banen er stengt, konserter og fotballkamper er avlyst, og offentlige bygninger og handlesentre blir bedt om å lukke.

Sikkerheten er omfattende på byens flyplass, togstasjonene og rundt alle EU-bygningene.

– Med alle soldatene ute er det en annerledes by, sier Renske Nuydt fra Gent og er en av få som besøker Grand Place etter at trusselvurderingen i Brussel ble hevet til øverste nivå.

– Det er uhyggelig, sier tre tyrkiske turister og går i stedet tilbake til hotellet.

UD-råd

Utenriksdepartementet ber norske statsborgere følge rådene fra belgiske myndigheter og holde seg unna folkemengder.

– I tråd med myndighetenes anbefalinger anbefales nordmenn å unngå folkeansamlinger, respektere sikkerhetskontroller og følge informasjon fra politi og andre myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til NTB.

Belgias statsminister Charles Michel sier at beslutningen om å oppjustere trusselnivået bygger på «ganske presis informasjon om fare for et angrep lignende det som skjedde i Paris».

– Det er fare for at flere personer med våpen og sprengstoff kan komme til å gjennomføre et angrep, kanskje på flere steder samtidig, sier Michel ifølge Reuters.

– Vi ber folk om å ikke gi etter for panikk, men forholde seg rolige. Vi har satt i verk nødvendige tiltak, fremholder han på en pressekonferanse.

Paris-mistenkte

Myndighetene har ikke sagt hvilke konkrete opplysninger som ligger til grunn for terroralarmen, men flere av de mistenkte etter forrige ukes terrorangrep i Paris har koblinger til landet.

– Analysene har avdekket en alvorlig og umiddelbar trussel som krever spesifikke sikkerhetstiltak, opplyser Belgias nasjonale senter for kriseberedskap (OCAM) ifølge AFP.

Beslutningen om å oppjustere trusselnivået fra tre til fire ble tatt bare timer etter at påtalemyndigheten i landet siktet en person for deltakelse i en terroristorganisasjon og for å ha medvirket til terroren i Paris.

Personen er nå varetektsfengslet, og det er også to menn som er siktet for å ha smuglet Salah Abdeslam fra Paris til Brussel i timene etter terroraksjonen. Abdeslam har vært navngitt som den eneste overlevende gjerningsmannen etter angrepet, og store styrker leter etter mannen.

Dagligliv

Samtidig prøver Brussels innbyggere å la livet gå sin gang.

– Vi må fortsette å leve. Om vi gir etter for frykt, vinner terroristene. De ønsker å splitte og isolere og så frykt og mistro, sier vaffelselgeren Claire på Place Flagey, der det faste lørdagsmarkedet går som vanlig med salg av grønnsaker, ost og kjøtt.

Men det er langt færre blant bodene enn vanlig.

– Det er skremmende når ting kommer så nærme, og man kjenner på usikkerheten. Men det er jo det de ønsker. Vårt eneste våpen er å ikke gi dem det, sier italienerne Daniele og Francesco og gjør som Brussel-borgere pleier en lørdag formiddag: nyter østers på markedet.