Spekulasjoner omkring statsrådkabalen er i gang. Høyres talskvinne i familiesaker, og tidligere leder av Høyres kvinneforum, Linda H. Helleland seiler opp som mulig barneminster.

- Hun har over år bygd opp tillit, og det er Linda Helleland som har utviklet Høyres nåværende barne- og familiepolitikk, sa Erna Solberg til Adresseavisen i fjor og la til;

– Alle skal ikke være middelaldrende menn med næringslivsbakgrunn. Det er utrolig viktig for et parti som Høyre, at vi har slike som Linda. Hun kan bli barneminister.

Brende på alles lepper

Samtidig sier flere kilder at Hofstad Helleland også kan få en tung rolle i Stortinget når den nye, store gruppen til Høyre kommer sammen. Hun har bygd opp lang erfaring som også kan kvalifisere til en komitélederrolle.

Børge Brende var ikke på Bøndenes hus. Men på alles lepper. Børge må bli utenriksminister, var det unisone kravet på valgvaken til Høyre.

- Han kan bli minister for hva som helst, men det ville være dumt av Høyre og ikke hente ham inn som utenriksminister, sa Høyre-nestor Lars Tvete under valgvaken i går.

Høyres fjerdekandidat Marvin Wiseth, sa det slik;

– Børge Brende er ett av de virkelig store politiske talentene i sin generasjon i Norge. Den som sist intervjuet Brende, og ga ham jobb, var Kofi Annan.

Brendes selv var nokså knapp; Javel, det har jeg absolutt ingen kommentar til.

Flere tenker minister

KrFs Knut Arild Hareide har sagt at han gjerne vil bli ny arbeids- og sosialminister. Venstres Trine Skei Grande har snakket seg varm om skole og utdanning, og tar gjerne over jobben til Kristin Halvorsen som kunnskapsminister.

Også Frps nestleder Per Sandberg har tenkt på saken. Men han tar ikke statsrådsjobb vilkårsløst.

Setter tre krav

- Mange vil han meg inn i jobben som samferdselsminister. Den jobben kan jeg godt ta. Men jeg har tre krav som må være oppfylt, sier Sandberg til Adresseavisen.

Sandberg vil ha

* Eget infrastrukturfond.

* Statens vegvesen gjøres om til et infrastrukturselskap etter modell av Avinor - og tilføres årlig 2 milliarder kroner som kan betjene 20 milliarder kroner årlige låneopptak.

* En forpliktende nedtrappingsplan for bompengebruken i Norge.

Hvem skal samarbeide med hvem, hvordan blir regjeringen satt sammen. Det gjenstår å se. Mange spår tøffe forhandlinger på borgerlig side.