Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock kaller dommen for uakseptabel og sier at Sharmahd ikke har fått en rettferdig rettssak. I en melding på Twitter skriver hun at Tysklands ambassadør til Iran har avbrutt en arbeidsreise og reist tilbake til Teheran for å håndtere saken.

Dødsdommen falt i februar, men ble anket, og onsdag besluttet høyesterett at den blir stående. Anklagene går blant annet ut på at 68-åringen sto bak et bombeangrep mot en moské i byen Shiraz i 2008, der 14 mennesker ble drept. Tre andre menn er tidligere henrettet for angrepet.

Ifølge en talsmann for iransk rettsvesen er Sharmahd dømt til døden for «jordisk fordervelse» – en betegnelse som gjerne blir brukt om forbrytelser mot staten og samfunnssikkerheten.

I 2020 ble Sharmahd pågrepet i det iranske myndigheter beskriver som en «kompleks operasjon». Han var da bosatt i USA, og iranske myndigheter anklaget ham for å ha ledet Tondar, en gruppe som kjemper for å velte det sjiamuslimske prestestyret og gjenetablere monarkiet i Iran.

Familien har fortalt at han ble bortført av iranske sikkerhetsstyrker i Dubai og deretter ført til Iran med tvang.

En rekke tyske politikere har protestert mot dommen og kalt den vilkårlig. Tyske myndigheter har erklært to ansatte ved den iranske ambassaden i Berlin for uønsket i forbindelse med saken, mens Iran har svart med å utvise to tyske diplomater fra den tyske ambassaden i Teheran.