Ivanov ble pågrepet tirsdag, går det fram av en kort uttalelse fra russiske myndigheter. Han anklages for å ha tatt imot bestikkelser «i særlig stort omfang» og risikerer opptil 15 års fengselsstraff.

Han ble onsdag varetektsfengslet fram til 23. juni.

Ivanov jobber under forsvarsminister Sergej Sjojgu, som har jobben med å lede den russiske invasjonen av Ukraina. Kreml opplyser at både Sjojgu og president Vladimir Putin er orientert om pågripelsen.

Det er den mest høyprofilerte korrupsjonssaken i Russlands forsvarsledelse siden fullskalainvasjonen av Ukraina begynte i februar 2022.

Langt Sjojgu-samarbeid

48-åringen har vært viseforsvarsminister siden 2016, og han hadde ansvar for eiendomsforvaltning, innkvartering og helsetjenester i departementet.

Siden 2013 har han ledet et byggeselskap tilknyttet forsvarsdepartementet som bygger boliger til soldater og høysikkerhetsanlegg, og fra 2012 til 2016 var han viseguvernør i Moskva-regionen mens Sjojgu var guvernør.

Departementet har ikke kommentert saken.

Den plutselige pågripelsen har ført til spekulasjoner om intern strid blant den russiske eliten. Avisa Kommersant skriver at Ivanov ble pågrepet av den føderale sikkerhetstjenesten FSB, som i mars fikk ordre om å slå ned på korrupsjon i statens innkjøp av forsvarsmateriell.

Ifølge avisa Izvestija har Ivanovs boliger blitt gjennomsøkt, og flere er pågrepet. Saken har blitt viet mye tid på statlig TV.

– La oss bare si at etterforskningen ikke startet i går, dagen før i går, eller for en måned siden, sier en ikke navngitt kilde i det russiske rettsvesenet til det statlige nyhetsbyrået Tass.

Anklager om korrupsjon

Russiske militærbloggere har lenge anklaget landets forsvarsledelse for korrupsjon og inkompetanse, særlig etter militærets retrett fra deler av Ukraina i den første ukrainske motoffensiven.

Innad i den russiske eliten er det delte synspunkter om krigen, som har ført til at forholdet med Vesten er på sitt dårligste siden Cuba-krisen i 1962.

Ivanov har lenge blitt assosiert med rikdommen som har karakterisert enkelte deler av den russiske eliten etter Sovjetunionens sammenbrudd. Aleksej Navalnyjs antikorrupsjonsstiftelse FBK hevdet i 2022 at Ivanov og familien levde et luksusliv, og Forbes har omtalt Ivanov som en av de rikeste i det russiske sikkerhets- og forsvarsapparatet.