Høyre i Verdal fikk tre representanter ved valget sist mandag. Det brakte partiet i vippeposisjon mellom Ap/KrF og Senterpartiet med flere. På en pressekonferanse fredag formiddag ble det kjent at Høyre har valgt å støtte Ap/KrF, noe som sikrer Ap-ordfører Bjørn Iversen fire nye år med klubba. Høyres Silje Sjøvold blir ny varaordfører.

Men hvilken politikk den nye konstellasjonen står for, blir ikke bekjentgjort før fredag i neste uke. Ifølge en pressemelding fra Høyre, støtter partiet Ap og KrF med bakgrunn i en fremforhandlet politisk plattform der målet har vært å sikre mest mulig gjennomslag for Høyres politikk. Men plattformens konkrete innhold, må de utålmodige vente i flere dager før de får se.

Krevende prosess

Det var forhandlingsleder Tor Ove Nesset som ledet pressekonferansen. Til stede var også den nye varaordføreren. Men hun ønsket ikke å svare på spørsmål fra mediene. Nesset forklarte at tiden etter valget har vært krevende for både partiet og Sjøvold. Han ønsket derfor ro rundt saken, og ba mediene vente til neste uke med sine spørsmål.

- For Verdal Høyre har dette vært en krevende prosess ettersom våre velgere er todelt med hensyn til støtte til de to konstellasjonene. Verdal kommune trenger en tydelig politisk retning med stram økonomistyring, som etter vår vurdering var tydeligere og med mindre risiko i det valget vi har tatt, heter det i pressemeldingen fra partiet.

Sp-mobilisering

Senterpartiet i Verdal mobiliserte foran årets kommunevalg. Ønsket om et politisk skifte i kommunen har vært sterk, og Sp kom tilbake med en markert fremgang, nesten 30 prosents oppslutning elleve representanter, fire mer enn i siste periode.

I forhandlinger tidligere denne uken ble det imidlertid klart at det ble krevd mer av Sp enn partiet maktet å gi.

Da Høyres tidligere gruppeleder Anne Grete Valbekmo fikk høre at hennes parti hadde valgt på gå til Arbeiderpartiet, meldte hun seg ut av Høyre. Valbekmo har sittet i Verdal kommunestyre de siste fire årene, men var ikke på valg denne gangen.

– Politikken i Verdal hadde hatt godt av et skifte, og jeg er skuffet over at man ikke griper sjansen, sier Valbekmo til Trønder-Avisa.