Praksisen kan innebære at sikkerhetsstyrkene gjør seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, sier menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch i en rapport.

Organisasjonen ber giverland kutte støtten til palestinske sikkerhetsstyrker som begår slike forbrytelser. HRW ber også Den internasjonale straffedomstolen ICC om å granske og straffeforfølge personer som står bak overgrepene.

I rapporten heter det at sikkerhetsstyrkene setter fanger i isolat og slår dem, blant annet ved å piske føttene deres, og tvinger dem inn i smertefulle stillinger over lengre perioder for å skremme, straffe eller presse fram tilståelser.

HRW sier at sikkerhetsstyrkene ikke holdes ansvarlig for den angivelige torturen. Siden mishandlingen har vært systematisk over mange år, kan den betegnes som forbrytelser mot menneskeheten.

I rapporten beskrives også israelsk mishandling og tortur av palestinske fanger på den okkuperte Vestbredden, og HRW sier at ingen tiltale er reist mot israelske sikkerhetsstyrker trass i hundrevis av anklager over de siste 20-årene.

Kjent opposisjonell drept

HRWs rapport kommer et år etter at Nizar Banat, en frittalende palestinsk kritiker av selvstyremyndighetene og president Mahmoud Abbas, døde etter at palestinske sikkerhetsstyrker stormet huset hans i Hebron midt på natten og slepte ham med seg.

Da liket ble undersøkt, viste det seg at han var slått i hodet, i brystet, nakken, beina og hendene. Det gikk mindre enn en time fra han ble pågrepet til han døde.

Dødsfallet utløste flere uker med protester mot selvstyremyndighetene i Hebron og Ramallah. Noen av demonstrasjonene ble brutalt oppløst av palestinsk politi.

Amnesty International slo i juni fast at selvstyremyndighetene ennå ikke har holdt sikkerhetsstyrkene ansvarlig for Banats død. 14 politifolk er pågrepet og siktet i en militærdomstol, men ingen i kommandoposisjon er holdt ansvarlig.

– Mishandling fortsetter

– Over et år etter at Nizar Banat ble slått i hjel, fortsetter palestinske selvstyremyndigheter å arrestere og torturere kritikere og motstandere, sier Omar Shakir, som er Israel- og Palestina-direktør for Human Rights Watch.

– Systematisk mishandling fra selvstyremyndighetenes og Hamas' side er en vesentlig del av undertrykkingen av det palestinske folk, sier han videre.

HRW har utarbeidet en liste over palestinere som gruppen sier er pågrepet på vilkårlig vis siden Banats død.

Palestina har signert Konvensjonen mot tortur og er følgelig forpliktet til å forhindre tortur. HRW har sammen med den palestinske organisasjonen Lawyers for Justice levert en rapport om sine funn til FNs komité mot tortur.

Ikke nytt

Både Hamas, som har makten på Gazastripen, og de Fatah-ledede myndighetene på Vestbredden er i en årrekke anklaget for å bruke tortur og vilkårlig fengsling for å kneble kritikere. Også i 2018 kom HRW med en større rapport der palestinske sikkerhetsstyrker ble beskyldt for systematisk tortur.

Både palestinske selvstyremyndigheter og Hamas avviste rapporten og sa at den bygger på uriktige anklager. Også Israel har gjentatte ganger avvist kritikken fra menneskerettsorganisasjonene.

Human Rights Watch har i årevis dokumentert israelske overgrep mot palestinere i de okkuperte områdene, men palestinske ledere sitter i glasshus når de kritiserer Israel for dette, påpekte Shakir den gang.

– Palestinske ledere reiser verden rundt og snakker om palestinernes rettigheter, men styrer selv et maskineri av undertrykkelse for å knuse, sa han.

Palestinas president Mahmoud Abbas avlyste i fjor det som skulle bli det første valget på 15 år. I forkant hadde det blitt stadig tydeligere at Abbas' splittede Fatah-parti lå an til et knusende nederlag.

Meningsmålinger viste i fjor høst at nesten 80 prosent av palestinerne mener den 87 år gamle presidenten bør gå av.