Atomkraftverket er også det største i Europa.

– Regjeringen vil sikre at de kjernefysiske innretningene på anlegget blir integrert som føderal eiendom, heter det i ordren som Putin signerte onsdag.

Kraftverket har vært okkupert av russiske styrker siden mars. Det ligger nær frontlinjen sør i Ukraina.

IAEA-sjef til Kyiv

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Rafael Grossi melder på Twitter at han er på vei til Kyiv for å diskutere en sikkerhetssone rundt atomkraftverket Zaporizjzja.

Han legger til at etableringen av en sikkerhetssone rundt Zaporizjzja-verket haster mer enn noensinne.

Tirsdag meldte IAEA at Grossi skal besøke både Kyiv og Moskva denne uka.

En IAEA-delegasjon besøkte Zaporizjzja tidlig i september. Det er frykt for at kamphandlinger ved kraftverket kan føre til en atomkatastrofe.

Lover støtte

Onsdag møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Stoltenberg berømmer det ukrainske folket for å være modige og roser også de militære styrkene i landet for fremgangen i å gjenvinne territorium fra Russland:

Direktorat advarer

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet i Norge (DSA) har oppdatert informasjonen om Zaporizjzja-kraftverket onsdag morgen.

Direktoratet skriver at atomsikkerheten svekkes av krigen og at dette gjelder spesielt Zaporizjzja kjernekraftverk, som russerne har tatt kontroll på.

DSA betrygger samtidig norske borgere med at et utslipp ikke vi føre til akutt fare for folk i Norge.

– Avstanden er så stor at utslippet vil fortynnes kraftig før det kommer hit. Dersom vinden blåser mot Norge, kan norske næringsmidler bli forurenset, og det kan være nødvendig med konsekvensreduserende tiltak innenfor matproduksjon og utmarksbruk, skriver DSA.