– Vi er alle litt overrasket. Druene begynte å modne veldig raskt i løpet av de siste dagene, sier François Capdellayre, leder for vinorganisasjonen Dom Brial i Baixas, sør i Frankrike.

Landet er rammet av flere hetebølger og perioder med tørke de siste månedene, noe som er årsaken til den tidlige modningen av druene.

Vinbøndene frykter nå at dette skal gå utover vinproduksjonen fordi druer som brukes til vinproduksjon, vil ha dårligere kvalitet.

Druene får ikke næring

Årsaken er at når det er lite nedbør og vanning, reagerer plantene med å beskytte seg selv ved å kaste blader og slutte å gi næring til druene. Det igjen hemmer veksten.

I tillegg er det kun 10 prosent av franske vingårder som bruker kunstige vanningssystemer. Det er fordi de kan være vanskelige å installere, eller at det ikke mulig å installere dem i det hele tatt.

Når gradestokken kryper opp på rundt 38 grader, tørker druene ut.

– Druene tørker ut og mister volum, og kvaliteten svekkes fordi alkoholnivået blir for høyt for forbrukerne, sier Pierre Champetier, leder i Opprinnelsesbeskyttelsen (PGI) i det sørlige Lyon.

Mener høsten blir god

Jordbruksdepartementet mener derimot at vinbønder kan se fram til en god vinhøst takket være heten.

Årets høst ventes å bli på mellom 42,6 og 45,5 millioner hektoliter med druer, som er i tråd med gjennomsnittet de siste fem årene, opplyste departementet torsdag.

I fjor vår førte en lengre periode med frost til historisk dårlige avlinger og tap av druer på grunn av skadedyr.

Ifølge avisen Le Parisien begynner druehøsten i år mellom 10 og 21 dager tidligere enn normalt.