Tom Andrews, FNs spesialrapportør for menneskerettssituasjonen i Myanmar, advarer verdenssamfunnet mot å falle for det han mener er regelrett propaganda.

– Enhver antydning om at det er mulig å holde et fritt og rettferdig valg i Myanmar i 2023, er fullstendig meningsløst. Man kan ikke ha et fritt og rettferdig valg hvis man har stengt motstanderne sine inne. Man kan ikke ha et fritt og rettferdig valg hvis man dømmer sine motstandere til døden. Dette er grovt krenkende, sa Andrews på en pressekonferanse i Malaysia torsdag.

– Propagandamaskinen deres jobber døgnet rundt, og de bruker hvert fnugg av bevis for å få det til å se ut som om verdenssamfunnet anerkjenner dem som legitime, sier Andrews.

– Over 2.000 drept

Militærjuntaen tok makten i et kupp 1. februar 2021. Siden er titusener av politikere og aktivister fengslet. Fredelige demonstrasjoner er slått hardt ned på, og over 2.000 deltakere og tilskuere er drept, ifølge Assistance Association for Political Prisoners i Myanmar.

Andrews oppfordrer Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen (Asean) til å trappe opp presset mot juntaen for å få den til å stanse volden og løslate alle politiske fanger.

Flyktningbarn sperres inne

Andrews roste Malaysia for å ha tatt imot flyktninger fra Myanmar, spesielt de som tilhører den muslimske rohingya-minoriteten. Men han uttrykte bekymring for behandlingen de får.

Hundrevis av barn, deriblant ofre for menneskesmugling, skal være innesperret i lukkede asylmottak. FNs høykommissær for flyktninger er blitt nektet adgang til disse leirene siden 2019.