Angrepet skal være det verste noen gang i Somalia, som har vært herjet av væpnet konflikt, politisk kaos og manglende sentral styring i lange perioder siden 1991.

– Dette er virkelig fryktelig, og forskjellig fra alt vi har sett tidligere, sier Mohamed Yusuf, direktør for sykehuset Medina.

foto
Somaliere bærer bort en av dem som ble drept i terrorangrepet i Mogadishu lørdag. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB scanpix

– Sykehuset er overveldet av både døde og sårede.

Mange av de døde er hentet ut av restene av bygninger som raste sammen lørdag, da en lastebil fylt av sprengstoff eksploderte. Angrepet rammet hotellet Safari, som ligger i nærheten av Somalias utenriksdepartement.

Murer som skulle beskytte hotellet mot angrep, ble blåst i stykker av den voldsomme eksplosjonen.

Nasjonal tragedie

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed har kalt angrepet en nasjonal tragedie. Han har erklært en tre dager lang sørgeperiode og bedt folk om å gi blod som kan brukes i behandlingen av de sårede.

foto
Somaliere leter etter overlevende etter det voldsomme bombeangrepet i Mogadishu lørdag. Foto: AP/NTB scanpix

Mange av de sårede har omfattende brannskader, og det fryktes at antallet døde kan stige ytterligere.

Lørdag kveld ble det opplyst at minst 50 var blitt drept. Søndag ettermiddag hadde tallet steget til 231, ifølge DPA. Sykehusdirektør Mohamed Yusuf ved Madina-sykehuset opplyser til nyhetsbyrået at 221 mennesker ble drept, mens ansatte ved Erdegon-sykehuset har telt ytterligere ti drepte. Kort tid senere bekreftet en politibetjent antallet.

– Aldri sett noe så grusomt

Ingen har så langt påtatt seg skylden for angrepet, men den somaliske regjeringen mener den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab trolig står bak.

Skuddsalver kunne høres i området etter eksplosjonen, som forårsaket voldsomme ødeleggelser ved et travelt veikryss.

– Jeg har aldri sett et så grusomt angrep. Ødeleggelsene minner om de et jordskjelv forårsaker, fortalte øyenvitnet Ahmed Hassan.

Et annet øyenvitne hevdet at over hundre biler sto i brann. Dører og vinduer ble blåst ut i bygninger flere hundre meter fra eksplosjonsstedet.

Lyden av ambulansesirener ga fortsatt gjenlyd i byen dagen etter. Sjokkskadde pårørende gikk rundt i restene av de ødelagte bygningene.

Forsvarsminister gikk av

Bomben gikk av to dager etter at sjefen for USAs Afrika-kommando var i Mogadishu for å møte Somalias president.

Samtidig gikk landets forsvarsminister og hærsjef av uten at det ble oppgitt noen offisiell forklaring.

Islamistgruppa al-Shabaab har den siste tiden trappet opp sine angrep mot militærbaser sør og sentralt i Somalia. USA har samtidig trappet opp droneangrep mot den al-Qaida-tilknyttede gruppa, som også kriger mot 20.000 soldater fra Den afrikanske union i landet.

ter det voldsomme bombeangrepet i Mogadishu lørdag. Foto: AP/NTB scanpix

Lastebilbomben i Mogadishu forårsaket voldsomme ødeleggelser. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB scanpix.