Tyrkia-ekspert Camilla Trud Nereid er dekan på grunnskolelærerutdanningen ved NTNU og har doktorgrad om tyrkisk identitetspolitikk fra 2012. Hun slår fast at angrepet mot flyplassen Atatürk i Istanbul tirsdag har mange likhetstrekk med angrepene i Brussel og Paris.

Mange terrorangrep i Tyrkia

Tyrkia har vært rammet av flere store terrorangrep det siste året. 10. oktober 2015, bare en måned før IS terrorangrep i Paris, ble 102 mennesker drept og over 500 såret i Ankara da to IS-tilhengere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Den ene hadde kurdisk tilhørighet.

Dette angrepet rammet uskyldig sivilbefolkning i like stort omfang og med den samme terrororganisasjonen som ansvarlig. Camilla Trud Nereid slår fast at hendelsen, til tross for likhetene med angnrepene i Paris og Brussel, fikk langt mindre medieoppmerksomhet i vesten.

- Folk i Tyrkia reagerer på liten sympati i vesten, sier Nereid.

Skillelinjer mellom «oss og de andre»

- I Tyrkia etterlyser folk samme sympati som folk i Paris og Brussel fikk etter terrorangrepene der. De ser at mens både vanlige folk og politiske ledere valfarter til franske og belgiske ambassader for å legge ned blomster og tenne lys står de tyrkiske utenriksstasjonene helt tomme. Dette kan sende et uheldig signal om at vi i vesten opererer med et bilde av «oss og de andre» etter religiøse skillelinjer, sier Nereid.

På flyplassen Atatürk i Istanbul ble minst 41 mennesker drept og rundt 239 såret tirsdag kveld da tre personer gjennomførte et selvmordsangrep. Tyrkiske myndigheter mener IS står bak.

- Etter dette angrepet kommer Tyrkia til å slå hardt ned på IS, både i Tyrkia og Syria. Kanskje vil de også samarbeide med USA og Russland for å slå ned på gruppen, sier Siri Neset, Tyrkia-forsker tilknyttet Chr. Michelsens Institutt.

- Det kan virke som om de tre personene bak angrepet ble tatt før de kom i gang med det terrorangrepet de egentlig hadde planlagt. Slik kunne det kanskje gått mye verre, sier Camilla Trud Nereid. Hun sier det har vært svært urolig i Tyrkia og viser til flere angrep både i Istanbul og hovedstaden Ankara siste året. Hun slår også fast at det er flere grupper som er aktive og som bruker terror mot sivilbefolkningen, blant dem er PKK og utbrytergruppen Kurdistans frihetsfalker.

Polarisert og urolig situasjon

- Det er en svært urolig og polarisert situasjon i Tyrkia, sikkerhetsmessig, politisk og økonomisk, sier Nereid. Hun tror den tyrkiske innsatsen mot IS kan ha provosert fram angrepet.

- De fleste internasjonale kommentatorer mener i likhet med tyrkiske myndigheter at det er IS som står bak dette angrepet i likhet med angrepet i Brussel.

- Tror du dette kan føre til at Tyrkia blir mer forsiktige mot IS?

- Absolutt ikke. Det er mer sannsynlig at innsatsen mot IS vil trappes opp.