Det er visesjefen for den russisk-installerte militære og sivile administrasjonen i Kherson, Kirill Stremusov, som sier de skal avholde en folkeavstemning, og at Kherson bør integreres fullt i Russland.

Ukrainas myndigheter har lenge ventet at okkupasjonsstyrkene skulle arrangere en slik avstemning, på samme måte som de gjorde på Krim og i separatistregionene Luhansk og Donetsk, og det ventes at den blir holdt til høsten.

Mye uavklart

Det er uklart hvem som skal få delta i en avstemning i provinsen som har vært delvis okkupert siden mars. Mange russiske soldater og tjenestemenn befinner seg i byen og den omliggende regionen, og en betydelig del av den ukrainske befolkningen har flyktet.

Tirsdag ble det meldt at den folkevalgte ukrainske ordføreren Ihor Kolykhajev i byen Kherson er pågrepet av russiske styrker og den russiske etterretningen FSB. Stremusov sier at han åpent oppfordret til sabotasje mot okkupasjonsadministrasjonen.

Okkupasjonsregimet har ellers vært travelt opptatt med å integrere Kherson og de russisk-okkuperte delene av naboprovinsen Zaporizjzja i russisk økonomi.

Gjenoppretter forbindelse

Onsdag meldte den russisk-støttede guvernøren på Krim, Sergej Aksynov, at buss- og togforbindelsen fredag blir gjenopprettet til Krim for første gang siden Krim ble annektert i 2015.

Tidligere er det kjent at russiske myndigheter utsteder russiske pass til ukrainske innbyggere, og har innført rubel som betalingsmiddel.

Men det er også meldt om motstandsvirksomhet. Flere russiske soldater er drept, i tillegg til den russisk-innsatte visedirektøren for familie-, ungdoms- og idrettsforvaltningen, Dmitrij Savlutsjenko, som ble drept av en bombe i bilen sin.

En medarbeider av Khersons ukrainske guvernør sier at Savlutsjenko ble drept i et vellykket partisanangrep, ledet av den ukrainske hæren.