Det var EU som ledet samtalene mellom de to nabolandene på Balkan. Håpet var å få til varig endring etter at spenningen mellom dem igjen økte i sommer, men forventningene var lave.

– Dessverre kom vi ikke til enighet i dag. Men dette er ikke enden på saken. Samtalene fortsetter i dagene som kommer. Jeg gir ikke opp, sa EUs utenrikssjef Borrell etter møtet.

Før møtet var Serbias president Aleksandar Vucic ikke optimistisk.

– Vi kommer til å ha vanskelige samtaler, vi er uenige om nesten alt, sa han dagen før.

Håper på normalisering

Borrell ledet torsdagens samtale mellom den serbiske presidenten og Kosovos statsminister Albin Kurti.

Han oppfordret begge lederne til å «være åpne og fleksible og finne sammen om et felles grunnlag».

– Den nylige spenningen nord i Kosovo har nok en gang vist at det er på tide å ta skritt i retning full normalisering, skrev EU-toppen på Twitter torsdag.

Økt spenning

Borrell kalte inn til krisesamtalene etter at det i juni brøt ut en konflikt mellom de to landene knyttet til bilskilt og identitetspapirer. Uenighetene resulterte i barrikadering av gater og skuddveksling.

Situasjonen roet seg etter at Kosovo gikk med på å anerkjenne bilskilt og identitetspapirer utstedt av Serbia for innbyggere bosatt i Kosovo i ytterligere 30 dager.

Likevel fortsatte den krasse ordvekslingen mellom de to landene, og EU kom derfor med en uttalelse i forrige uke hvor de blir bedt om «umiddelbart å stanse den gjensidige fiendtligheten og de farlige uttalelsene, og utvise ansvarlighet».

Langvarig mekling

Kosovo brøt ut av Serbia i 1999 etter Kosovokrigens slutt og erklærte ensidig sin uavhengighet i 2008, noe Serbia fortsetter å stritte mot.

EU har meklet mellom de to landene i over et tiår, men det er lite håp om raske gjennombrudd, ifølge Dimitar Bechev ved tankesmia Carnegie Europe. Han mener begge parter mangler insentiver til å bli enige.

– Torsdagens møte kan ideelt sett føre til en løsning på konflikten rundt bilskilt og ID-dokumenter, sier Bechev.

Hvis ikke, kan partene i det minste bli enige om enda en utsettelse av de nye reglene, mener han.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa denne uken at Natos Kosovo-styrke (KFOR) står klar til å gripe inn dersom stabiliteten blir truet.