Forsvarsminister Yoav Gallant hevdet torsdag at de israelske soldatene er i ferd med å slite ut Hamas, at flere tunneler er ødelagt og at flere kommer til å bli ødelagt snart. Samtidig gjorde han det klart at Israel trapper opp angrepene.

– Aktiviteten kommer til å bli mer intens. Hamas er ikke en organisasjon som kan reorganisere seg, den har ingen reservesoldater, den har ingen forsyninger og har ikke mulighet til å sørge for terroristene som vi angriper. Resultatet blir at vi sliter på Hamas, sier Gallant.

Beskjeden kommer samme dag som FNs øverste domstol (ICJ) innledet høring om den israelske framrykkingen helt sør på Gazastripen, en operasjon som mange land, også USA, har advart kraftig mot.

600.000 har forlatt Rafah

Rafah har vært tilholdssted for over 1 million internflyktninger som har flyktet fra andre områder av Gaza.

Etter at Israel startet bakkeoperasjonen, har imidlertid 600.000 palestinere forlatt byen, ifølge FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Israel har allerede inntatt de østlige delen av byen og rykket denne uken inn i flere boligområder, der det ble meldt om harde kamper.

Mange sårede til sykehus

Ifølge Leger Uten Grenser (MSF) strømmer det pasienter til Al Aqsa-sykehuset sentralt på Gazastripen som følge av ustanselige kamper og bombeangrep. En stor andel av de sårede dør.

– Den israelske militæroffensiven i Rafah og de kontinuerlige kamphandlingene i sentrale deler av Gazastripen, særlig i Nuseirat, har tvunget tusenvis av mennesker til Deir al-Balah, som ligger i Midt-Gaza. Her er det også kraftige kamphandlinger, og teamene våre er vitne til at bombeangrepene trappes opp på hele Gazastripen, sier nødhjelpskoordinator Dounia Dekhili i MSF i en pressemelding.

Blokkerer nødhjelp

Ifølge organisasjonen blir nødhjelpsleveranser blokkert ved flere grenseoverganger, enten på grunn av kamper eller fordi israelske styrker blokkerer grensen.

– Den vilkårlige bombingen, blokkeringen av nødhjelp og mangelen på konkrete tiltak fra statene som støtter denne krigen, fortsetter å ta livet av mennesker hver dag og forårsaker enorme lidelser, sier Dekhili.