Årets kommunevalg førte til at de tre søsknene Mette Mari Leseth (37), Allis Iren Olsvik Leseth (33) og John Roger Leseth (29) ble valgt inn i kommunestyret i Bjugn. Mette Mari og Allis er henholdsvis fast representant og vararepresentant for Sosialistisk venstreparti (SV) mens lillebror er vararepresentant for Bygdalista i Bjugn.

- Vi har vokst opp med politisk engasjement i huset. Mamma har vært i kommunestyret, forteller storesøster Mette Mari Leseth.

Både for henne og lillebror John Roger er det første gang de har stått på en partiliste. Allis har vært i kommunestyret tidligere. Med tre engasjerte søsken kan det gå livlig for seg i familieselskap.

- Vi har mange gode diskusjoner, spesielt med faren vår, sier Leseth.

- Enige om å være uenige

Hun forteller at søsknene har snakket mye om både politikk og vervet. Men intern valgkamp i familien har det ikke vært mye av.

- Vi har jo satt hverandre på prøve med en del spørsmål om hvorfor vi bryr oss om de sakene. Så langt er vi enige om at vi er uenige i enkelte spørsmål, sier Leseth.

Bjugn kommunestyre består av 21 representanter de neste fire årene. Ap fikk ni representanter, Høyre fikk fem, Sp endte opp med fire, mens Bygdalista, Frp og SV fikk én representant hver.

SV stilte ikke liste på forrige kommunevalg. Nå vil de være alliert med Ap og Sp fremover.

- Jeg ser på vervet som veldig skummelt, men også veldig spennende. Man blir ydmyk av å få en sånn tillit. Det var personstemmer som gjorde at jeg kom inn, forteller Leseth.

Oppdaget bror på lista

Storesøster Leseth forteller at søsknene vil være til stor støtte for hverandre, selv om lillebror representerer et annet parti.

- Jeg ble litt overrasket over hvor mye kunnskap de hadde. Det er en trygghet å vite at man kan snakke fortrolig med noen uten å føle at man stiller dumme spørsmål, sier hun.

- Det er mye å sette seg inn i, og man vil jo gjøre en god jobb. Men man blir sikkert litt forsiktig med å spørre om alt man lurer på, tror Leseth.

Allis og Mette Mari ble oppringt av nominasjonskomiteen, men var ikke klar over at de begge hadde svart ja til å stå på liste.

- Jeg oppdaget at broren min var kandidat da jeg så ham på lista til Bygdalista i Bjugn. Han er veldig engasjert, så det var naturlig at han stilte opp, sier hun.

LES KOMMENTAR (PLUSS): Miljøpartiet vil gjøre Trondheim til en grønn foregangsby. Det er vel ikke så skummelt?

Flere familier i kommunestyrer

Søsknene Leseth er ikke den eneste familien hvor politisk engasjement har gått i arv. Lene og Arild Kotte er også søsken. Hun representerer Ap, mens han er vara for Sp. Jan Vollan i Høyre er far til vararepresentant Madelen Strøm Vollan. Han er for øvrig bror til Rissa-ordfører Ove Vollan. Vararepresentant for Høyre i Bjugn, Ola Vollan, er far til Jan og Ove.

Det er flere kommunestyrer rundt omkring i Midt-Norge hvor søsken, samboere og ektepar vil møtes i gangene på rådhusene.

Se valgresultat for din bydel

Se valgresultat for ditt fylke i fylkestingsvalget

Se valgresultatet for din kommune

Sønn følger i fars fotspor

Terje Roll Danielsen vil møte for Høyre i bystyret i Trondheim, og det samme vil søstra Tone Stav. Tone Stavs sønn John Aksel Stav sto også på valglista, men ble ikke valgt inn.

Det er trolig gode politiske diskusjoner rundt bordet til Ap-paret Geir Waage og Hanne Moe Bjørnbet. Han ble valgt inn i bystyret, mens hun kom inn i fylkestinget.

I Nærøy har Adrian Barstad Aspli fulgt i far og ordfører Steinars fotspor. Begge representerer Sp.

Far Odd Jarle Svanem er nyvalgt Sp-ordfører i Hemne, mens sønn Tore Lian Svanem sitter i kommunestyret for samme parti.

Vet du av andre familier som er representert i de nye kommunestyrene? Send gjerne tips til camilla.kilnes@adresseavisen.no.