Landsstyret i MDG vedtok nylig at de vil jobbe for at Norge skal bidra til gjenoppbygging i Sinjar-området.

- Det er en nær sammenheng mellom strømmen av flyktninger til Norge og resten av Europa og krigen mot ekstremistorganisasjonen ISIL (Den islamske staten Irak og Levanten) i Syria og Irak. Norge bør øke sine bidrag til gjenoppbygging i områder der ISIL er fordrevet, påpeker Jan Bojer Vindheim, fylkestingsrepresentant for MDG i Sør-Trøndelag.

Les her: IS selger 42 jesidi-kvinner til krigere i Syria

Det er Bojer Vindheim som står bak forslaget til landsstyret. Han har i mange år vært engasjert i kurdernes situasjon.

Gjort til sexslaver

- Det er stor enighet i Norge om at vi må øke vår innsats i nærområdene. Ved å trygge muligheten for at fordrevne folkegrupper kan vende tilbake, bidrar vi til å reparere skadene ISIL har påført lokale samfunn, samtidig som vi reduserer flyktningstrømmen ut av regionen, heter det i en uttalelse fra partiet.

Bojer Vindheim viser til at ingen samfunn har lidd mere under ISILs vanstyre enn jesidiene i Sinjarområdet.

- Deres religion har gjort dem til et særlig mål for ekstremistene, noe som førte til at tusener ble massakrert, ytterligere tusener gjort til sexslaver og titusener jagd på flukt etter at ISIL erobret Sinjar i august 2014.

I slutten av 2015 klarte kurdiske styrker å gjenerobre Sinjar by og området rundt, og noen få flyktninger har begynt å vende tilbake.

- Ødeleggelsene er imidlertid store og mye må legges til rette før de mange som bor i flyktningleirene i den kurdiske regionen kan eller vil ha mulighet til å reetablere seg i sine tidligere hjem. MDG mener det må være en prioritert oppgave for norsk bistand å bidra til gjenoppbygging på Sinjar, skriver partiet i en pressemelding.

Lett tilgjengelig

Til Adresseavisen sier Bojer Vindheim at det både i EU og Norge er en generell velvilje til å hjelpe den krigsrammede befolkningen i Irak og Syria uten at det kommer noe konkret ut av det.

- Man må finne et sted der det er mulig å gjøre en innsats. Sinjar i Nord-Irak er et område som er lett tilgjengelig, sammenlignet med Ramadi og Kobani, sier han.

Les her: - Norges Irak-oppdrag nær umulig

Bojer Vindheim har vært i kontakt med Norsk Folkehjelp De har allerede et hjelpeprogram for jesidiene i området. De har blant annet behov for helsehjelp, fjerning av miner og gjenoppbygging av bygningsmasse.

- Regjeringen ønsker å hjelpe flyktningene der de er, og her har de et konkret forslag, sier Jan Bojer Vindheim.

Jan Bojer Vindheim i MDP utfordrer regjeringen til å bidra med hjelp til jesidier i Nord-Irak.