– General John Campbell har opplyst president Ashraf Ghani om detaljene rundt angrepet og har unnskyldt for det, heter det i en uttalelse fra den afghanske presidentens kontor, ifølge Reuters.

En talsperson for den internasjonale koalisjonen kunne ikke umiddelbart bekrefte at Campbell har ringt Ghani, men sier hun vil undersøke saken.

Tidligere lørdag bekreftet NATOs talsmann oberst Brian Tribus at amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokka 02.15 lokal tid mot «individer som truet styrkene» og at det kunne ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten.

Tre barn drept

Minst 16 mennesker mistet livet i bombeangrepet, sier talsperson Christiane Winje i Leger Uten Grenser (MSF) under en pressekonferanse i Berlin, ifølge DPA. Av dem var ni MSF-medarbeidere og sju pasienter, derav tre barn. Ytterligere 37 er alvorlig såret, 19 av dem ansatte og 18 pasienter, ifølge Winje.

Ifølge MSF er mange ansatte og pasienter fortsatt ikke er gjort rede for.

Det var 105 pasienter og deres pårørende, samt over 80 ansatte, de aller fleste av dem afghanere, på sykehuset da det ble angrepet. Noen av de mest kritisk sårede ble overført til et sykehus i Puli Khumri, som er en to timers kjøretur unna.

Grusomme scener

Organisasjonen opplyser at sykehuset ble truffet av flere angrep, og at det fortsatte i minst 30 minutter etter at afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington ble informert om bombingen. MSF ringte desperat til NATO og Washington da bombene falt over sykehuset, sier en ansatt til Reuters.

MSF har publisert bilder som viser bygningen som står i flammer, og av medisinsk personell som er sjokkert og forvirret over det som skjer.

– Jeg var sjokkert, emosjonell og i tårer da jeg kom til sykehuset, sier Qiamudeen, en 31 år gammel forretningsdrivende som mistet sin nabo i angrepet. Qiamudeen forteller til AFP at sykehuset var svart og fylt av lukten av brent kjøtt, og at lik på stedet var forkullet til det ugjenkjennelige.

– Utilgivelig angrep

Reaksjonene har vært sterke etter luftangrepet på akuttsykehuset. Norges Røde Kors fordømmer luftangrepet og sier det er et klart brudd på folkeretten, mens FNs menneskerettssjef Zeid Raad Al-Hussei kaller det utilgivelig og muligens også en krigsforbrytelse.

– Ethvert tap av sivile liv i en konflikt er en tragedie, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB, og legger til at det er viktig at det nå bringes klarhet i hva som har skjedd.

Også EU beklager at flere personer ble drept i bombeangrepet.

– Mine kondolanser og tanker går til familiene og kollegaene til alle ofrene, og jeg følger med bekymring meldingene om betydelige ytterligere tap, heter det i uttalelsen fra EUs bistandskommissær Christos Stylianides.

Hadde koordinater

Sykehusets nøyaktige GPS-koordinater er blitt sendt til afghanske og amerikanske styrker gjentatte ganger i månedene før angrepet natt til lørdag – sist gang 29. september – ifølge MSF.

Ifølge Taliban var det ingen av deres soldater som fikk behandling på sykehuset.

Det afghanske forsvarsdepartementet sier imidlertid ifølge AFP at en gruppe «terrorister bevæpnet med lette og tunge våpen» brukte sykehuset til å angripe afghanske styrker og sivile. Sykehuset var på frontlinjen fredag, bekrefter Khodaidad, en nabo til sykehuset, som hevder Taliban-krigere gjemte seg bak sykehusets vegger og skjøt mot regjeringsstyrker.

– Jeg kunne høre lyden av kraftig skyting, eksplosjoner og fly gjennom natten, sier han.