Over 74 000 mennesker har flyktet fra utbruddet til vulkanen Mayon på Filippinene. Farenivået ble mandag hevet fra fire til fem, som er det høyeste. Et farlig utbrudd er ventet om få dager, ifølge myndighetene.

Fjellet spydde ut lava og askeskyer minst fire ganger onsdag. Askeskyene strakte seg opptil 3 kilometer opp fra krateret, melder NTB.

Bilder av vulkanen tatt de siste dagene viser glødende lava og askeskyer.

- Jeg sitter her og venter på et større utbrudd. Myndighetene har varslet at det kan komme om timer eller dager. Seismologene sier det kommer, men de klarer ikke å tidfeste det, sier Pål Shik Halgunset.

Halgunset bor i  byen Tacabo, i provinsen Albay som ligger i Bicol-regionen på Filippinene. Byen ligger 340 kilometer sørøst for hovedstaden Manilla.

Skremmer ikke trønderen

- Vi forventer virkelig et «big bang», men det skal mer til for å skremme en trønder, sier Pål Shil Halgunset humoristisk.

Orkdalingen har bodd i filippinene i to år, i et hus med utsikt til vulkanen Mayon.

- Vi har vann, ris og mat til å klare oss i omtrent 30 dager, estimerer Halgunset. Kjøleskapet er fyllt opp og de er ikke bekymret for å tomme. Ikke ennå.

Han bor på Filippinene sammen med samboeren Nerry Bornilla Halgunset på hennes hjemsted. Han forteller at byen er litt mindre enn Trondheim.

Varmt uten air contitioning

De har lukket alle vinduer. Hvis de skal ut, er det med munnbind og ansiktsmasker for å ikke puste inn støvet som asken fra vuklanen forårsaker.

- Det er 39 grader her på dagen og 26 på natta akkurat nå. Og ute er det et tynt lag av aske. Asken gjør at vi ikke kan skru på air conditioningen, sier Halgunset.

Han innrømmer at det kan være vanskelig å sove om natta, til tross for elektriske vifter.

Myndighetene har sendt ut ordre om å holde seg inne, men varmen gjør at de likevel går turer til byen for å handle på dagtid.

- Vi må røre oss litt, det blir for varmt å sitte inne.

Livet går sin gang

Alle skoler og universiteter er stengt, men butikkene er åpne som vanlig og folk er ute i gatene.

- Det er varer i butikkene, så sånn sett er det ingen fare, sier Halgunset.

Han forteller at de fleste naboene har reist, men at det ikke er tegn til uro eller synlig redsel.

- Det som imponerer meg mest er hvor rolig folk tar det. Det er ikke førsteprioritet å bekymre seg for utbruddene her. Folk har levd med vulkanan på Mount Mayon i alle år.

Vulkanen har hatt 50 utbrudd de siste 500 årene.

- Sist det var utbrudd var i 2014 og da nådde ikke farenivået lenger enn til 3. Samboeren min har opplevd flere utbrudd og hun og familien bekymrer seg ikke. Og det til tross for at de ikke har opplevd så kraftige utbrudd noen gang, sier Halgunset og forteller at sist farenivået nådde fem var i 1814.

Må sette hardt mot hardt om det blir verre

Han sier at de kan forvente at farenivået øker til maksimalen denne gangen.

Hva gjør dere hvis det skjer?

- Da kan det nok hende at jeg må sette hardt mot hardt. For det er kona og familien som ikke vil evakuere. Hadde det vært opp til meg og mine venner hjemme, hadde vi nok vært ute herfra for noen dager siden. Men kommer vi til farenivå fem kommer hæren og henter oss og de skal vi ikke spøke med, sier Halgunset.

Mange av de evakuerte er plassert i midlertidige boliger som er etablert i ni forskjellige byer, skriver NTB.

- Folk er innlosjert på skoler, i lagre og andre bygg som kan huse mange mennesker, forteller Halgunset.

Flytrafikken er stoppet og veiene ut av området er avstengt.

- Dersom vi må reise, blir det med båt. Og kommer vi til det, regner jeg med at vi tar inn på hotell, sier Halgunset som ennå ikke er redd.

Når vi snakker med Pål Shik Halgunset er det nærmere fire på natta i Filippinene og han chatter med broren sin på Fannrem. Selv har han planer om Trondheimstur i mai.

- Men jeg håper vi slipper å oppleve storsmellen. Det holder med farenivå 4, innrømmer han sindig.

Forventer unntakstilstand i måneder

Mayon begynte å vise tegn til uro for to uker siden, og myndighetene frykter at vulkan-krisen kan vare i flere måneder.

Så langt er det ikke kommet meldinger om personskader. Både lokale landsbyboere og turister skal imidlertid ha forsøkt å snike seg inn i de avsperrede områdene rundt vulkanen. Landsbyboerne vil sjekke hvordan det går med boligene og gårdene deres, mens turistene vil se nærmere på det spektakulære utbruddet. Politifolk er utplassert for å hindre folk i å ta seg forbi sperringene, skriver NTB.

De som måtte klare å komme seg inn i de avsperrede områdene, risikerer å sette seg selv i stor fare. Såkalte pyroklastiske strømmer – partikler og ekstremt varme gasser som kan kremere nær sagt alt på sin vei – har noen steder strukket seg 5 kilometer ut fra krateret, melder nyhetsbyrået.

Mount Mayon, fotografert fra gata til Halgunset, bare noen dager før utbruddet. Foto: Pål S. Halgunset
Utsikten fra huset hvor Pål Halgunset og kona bor. Foto: Pål S. Halgunset
- Vi har ti-liters dunker med vann, ris og et tørrmatlager som vi regner med at skal vare i 30 dager, sier Halgunset. Foto: Pål S. Halgunset