Trollhättan: Bekjente av 21 år gamle Anton Lundin-Pettersson er likevel sjokkert og har vondt for å tro at han kan ha vært gjerningsmannen som drepte en ung lærer og en tenåring og såret to andre alvorlig.

Ifølge svenske medier var 21-åringen selv fra Trollhättan, der han avsluttet videregående skole i 2013. Han er ikke tidligere straffet, og venner og kolleger av mannen beskriver ham som rolig og tilbaketrukket.

Innesluttet

– Om dette stemmer, er det et forferdelig sjokk for meg. Det kan ikke være sant, sier en av 21-åringens kolleger til Expressen.

Men allerede i timene etter angrepet hadde svenske medier gravet fram nok av stoff om ham til å kunne tegne et dystert bilde av gjerningsmannen.

Kollegaen på bedriften der Lundin-Pettersson jobbet som praktikant, sier at han var svært rolig og tilbaketrukken, mens en barndomsvenn kaller ham innesluttet.

Nazi-interessert

– Han holdt seg mest for seg selv og spilte på data i sin egen lille verden. Han sa ikke så mye, men var snill mot alle, sier han til Aftonbladet.

En YouTube-video i 21-åringens navn gir et bilde av en stor interesse for Nazi-Tyskland og en kritisk innstilling til islam. På Facebook støttet han et opprop fra Sverigedemokraterna for å stanse innvandringen.

Magasinet Expo skriver at gjerningsmannen har likt flere filmer av en svensk nyfascistisk blogger som opptrer i både svenske og internasjonale høyreekstreme medier.

Allerede samme ettermiddag som angrepet, begynte hyllesten av Lundin-Pettersson på høyreekstreme nettsider.

En skriver at siden det svenske folk er i ferd med å dø ut likevel, kan «vi skade fienden så mye som mulig før vi blir begravd», og en annen skriver at Lundin-Pettersson ved å drepe to, har gjort mer enn noen av dem.

Rakk ikke snakke med ham

Politiet undersøker om det lå politiske motiver bak angrepet, men det som er fakta, er at mannen som ville stanse innvandringen og ikke likte islam, angrep en skole der 90 prosent av elevene har utenlandsk bakgrunn.

Politiet rakk ikke å snakke med ham selv før han hardt såret døde på sykehuset, et par timer etter angrepet.

21-åringen var ikke kjent av politiet fra før, men Sveriges Radio viser til en artikkel i en lokalavis i 2012 der det skrives at han og en medelev på teknisk linje på gymnaset vant en yrkesfagskonkurranse i datasliping av metall, såkalt CNC-sliping.

Politiet ransaket mannens bolig kort etter angrepet og sier de har gjort interessante funn. Men de ville ikke spesifisere hva som var funnet.

Et bilde av det som angivelig er gjerningsmannen ble spredt på sosiale medier etter skoleangrepet. Foto: Scanpix